Pardubická radnice vyšetřuje údajný svrab v LDN v Rybitví

Pardubice - Pardubický kraj prověřuje stížnost jednoho ze zaměstnanců Léčebny dlouhodobě nemocných v Rybitví. Ten tvrdí, že v práci onemocněl svrabem a následně začal mít on i jeho rodina vážné zdravotní problémy. Léčebna zvažuje, že se proti takovému nařčení bude bránit soudně.

Pan Stanislav Kašpar pracuje v léčebně jako sanitář. Na přelomu roku začal mít vážné zdravotní potíže. Lékaři zjistili, že má svrab. Stěžoval si také na silné zvracení, průjem a teploty. „Doma byli všichni naprosto zdraví. Pak to ode mě chytila manželka a sedmiletý syn,“ líčí zdravotní problémy sanitář Stanislav Kašpar.   

Lékaři teď zjišťují, zda netrpí mononukleózou. Pan Kašpar tvrdí, že onemocněl v léčebně. Podle něj tam totiž panují špatné hygienické podmínky. „Myslím si, že se paní ředitelka snaží na všem šetřit a šetří na nepravém místě,“ tvrdí Stanislav Kašpar.   

Ředitelka Léčebny dlouhodobě nemocných ale tato tvrzení odmítá. „Stojím si za dobrými hygienickými podmínkami, které zde panují,“ hájí se ředitelka LDN Rybitví Jana Tomšů.    

Pardubický kraj, který je zřizovatelem léčebny, případ prověřuje. „Pana Kašpara jsme vyzvali, aby nám umožnil nahlédnout do jeho lékařské dokumentace. Potom zahájíme příslušné řízení,“ popisuje kroky Pardubického kraje radní Markéta Tauberová.  

Hygienici žádnou infekci z léčebny v Rybitví hlášenou nemají. Na kontrole tam byli před půl rokem a tehdy prý bylo všechno v pořádku. „Vlastní kontrola proběhla 22. srpna 2008 a nebyly zjištěny žádné závady,“ uvádí ředitel Krajské hygienické stanice Antonín Vykydal.   

Vážné zdravotní potíže má ještě jeden zaměstnanec léčebny. I u něj teprve lékaři zjišťují, čím vlastně trpí. Podle primáře léčebny jeho nemoc s prací v zařízení nesouvisí. „V posledních měsících nemáme žádné onemocnění, které podléhá povinnému hlášení,“ dodává primář LDN Rybitví Silvestr Zouvala.   

Poměry v léčebně zřejmě v nejbližší době zkontroluje kraj. Její vedení potom zváží, zda se nebude proti tvrzením pana Kašpara bránit soudně.