Oprava Žďákovského mostu zkomplikuje život okolním obcím

České Budějovice - Žďákovský most přes Orlickou přehradu je v havarijním stavu a čeká ho náročná rekonstrukce. Silničáři nevylučují, že ho budou muset zavřít úplně. Toho se bojí lidé z okolí. Cesty do práce nebo s dětmi do školky by se tak prodloužily o desítky kilometrů. Přes most denně projede asi tisícovka aut.

Ředitelství silnic a dálnic nevylučuje, že se most bude muset uzavřít v obou směrech, pokud se poruchy prohloubí. Železná konstrukce mostu je prorezlá, opadává beton. Nefunkční jsou i ocelové válce, po kterých se most pohybuje. Od roku 1967, kdy most začal sloužit, se neopravoval.

Pro lidi z okolních obcí je Žďákovský most nejkratší spojnicí s druhou stranou Orlické přehrady. Úplné uzavření mostu jim zkomplikuje život. „Omezení vůči zásobování z druhé strany přehrady určitě bude,“ říká starosta Kostelce nad Vltavou Karel Pecka (ODS).

Naplánovat objízdné trasy je velmi složité. Silnice, které vedou obcemi, jsou úzké a pro kamionovou přepravu nevyhovující. Nejhorší situace čekají v Sobědraži. „Je to vozovka bez krajnic a je tam dvakrát dvojitá zatáčka, budou tu kritické situace,“ dodává Pecka.

Oprava Žďákovského mostu přijde na více než 350 milionů korun. Ředitelství silnic a dálnic ji zahájí ještě letos.