Chrudim řeší problém s bezdomovci krizovým centrem a ubytovnou

Chrudim - Chrudimská radnice dlouho řešila způsob, jak nabídnout pomocnou ruku lidem bez domova a jaké bydlení poskytnout neplatičům. Nakonec vsadila na krizové centrum s noclehárnou a městskou ubytovnu. Každé zařízení poskytuje jiný servis a lidem v tísni dokáže nabídnout více než jen střechu nad hlavou.

Výjezdům chrudimských strážníků předcházejí i taková volání, jako jsou stížnosti na bezdomovce. Jde především výtržnosti a problémy s alkoholem, jak poznamenal vrchní strážník Městské policie Chrudim Josef Kudrnka. Lidem bez práce a střechy nad hlavou nabízí dočasný azyl denní centrum s noclehárnou.

Radka Pochobradská z odboru sociální prevence Městského úřadu Chrudim sdělila, že personál s klienty aktivně pracuje. Ve stejné budově jako denní centrum a noclehárna pro bezdomovce je i městská ubytovna. Právě sem přicházejí hlavně sociálně slabé rodiny. Místostarosta Chrudimi Petr Řezníček (SNK-ED) se vyjádřil, že funkcí ubytovny je i zastrašení lidí, kteří neplatí nájem.

V ubytovně platí přísná pravidla. Jejich opakované porušování se nevyplácí. Jednatel společnosti Komtur Security Radek Lang popsal, že v první řadě je udělena písemná důtka a upozornění, poté vyloučení ze zařízení. Vedení města připouští, že by se sociální služby mohly stát krizovým řešením i pro lidi, kteří se náhle ocitli na dlažbě, například kvůli hromadným propouštěním.