Obyvatelé Úhonic nemohou rozhodovat o svých pozemcích

Úhonice - V Úhonicích ve středních Čechách úředníci používají nezákonné nařízení o stavební uzávěře. Zatím na to upozornilo jen několik obyvatel obce, protože nemohou svobodně rozhodovat o svých pozemcích. Po více než dvou letech to potvrdil i krajský úřad a vyzval obec, aby chybné nařízení zrušila.

V Úhonicích nelze provádět stavební úpravy nebo dělit a scelovat své pozemky. Zakazuje to nařízení o stavební uzávěře z roku 2006, přestože je nezákonné. Mluvčí Středočeského kraje Berill Mascheková poukázala na další rozpor, kdy stavební uzávěra zakazuje věci, které povoluje územní plán. Ten ale má vyšší právní váhu.

Obyvatel Úhonic Zdeněk Belušík se nechal slyšet, že když zhruba před měsícem na stavebním úřadě žádal o rozdělení pozemku, bylo mu řečeno, že musí přinést písemný souhlas od starosty a povolení výjimky. Podle obecního nařízení měl výjimky udělovat stavební úřad. To ale stavební zákon nedovoluje.

Na radnici tedy rozhodli o změně, ovšem znovu nezákonné. O výjimkách teď rozhoduje jen jedna osoba - starosta Jaroslav Slaboch, který se k celé situaci odmítl vyjádřit. Sdělil pouze, že tento krok nebyl zrealizován schválně, prý šlo o neznalost. Berill Mascheková upřesnila, že výjimky může udělovat pouze ten, kdo tu normu schválil, což je v tomto případě zastupitelstvo.

Po více než dvou letech se do hry vložil krajský úřad. Vyzval obec, aby do 60 dnů nařízení zrušila. Když to neudělá, kraj může účinnost stavební uzávěry pozastavit. Pokud ani to nebude obec respektovat, může ředitel krajského úřadu podat návrh na zrušení obecního nařízení až k ústavnímu soudu.