Krajské nemocnice v pasti malých nedoplatků

Pardubice - Kvůli regulačním poplatkům se ocitly v patové situaci krajské nemocnice na Pardubicku. Respektive kvůli neuhrazeným poplatkům z minulého roku. Jejich hromadné vymáhání se totiž nevyplatí, a pokud pacient dluží za ošetření jen několik desítek korun, nemocnice bude muset dluh spíš účetně odepsat.

Pěti krajským nemocnicím dluží pacienti za regulační poplatky více než milion korun. Kdo v minulosti nezaplatil třeba jen třicet korun, nebude zřejmě muset dluh uhradit vůbec. Nemocnice totiž vymáhají jen částky, které převyšují náklady na poštovné. „Určitě není efektivní zabývat se těmito položkami,“ přiznává pardubická radní zodpovědná za zdravotnictví Markéta Tauberová.

Nejvíce dluží pacienti pardubické nemocnici, přes tři sta tisíc korun. „Jakákoli aktivita písemně, telefonicky nebo poslem musí být uplatňována velmi opatrně, protože náklady by mohly převýšit hodnotu poplatku,“ upozorňuje ředitel Pardubické krajské nemocnice Josef Šimurda.  

Pardubická nemocnice ani neuvažuje o tom, že by dluhy za regulační poplatky vymáhala soudně. „Pro nemocnice je vymáhání dražší než samotná pohledávka,“ potvrzuje Josef Šimurda. Podobně postupují i další nemocnice v Pardubickém kraji. „S právníkem probíráme tyto pohledávky a přistupujeme k nim individuálně,“ uvádí ekonomický náměstek Svitavské nemocnice a.s. Pavel Špaček.   

Devadesát sedm procent pacientů v minulosti regulační poplatky platilo. A jak donutit zaplatit i zbývající tři procenta? To kraj zatím neví. „Až budeme vidět hospodářské výsledky, to znamená přesná čísla, tak rozhodneme, jakým způsobem to budeme dále řešit,“ uzavírá Markéta Tauberová.

Nemocnice už se chystají na to, že neuhrazené regulační poplatky budou muset účetně zahrnout do nevymahatelných odpisů, a dlužníci tak zřejmě zůstanou bez trestu.