Pražští squatteři nabízejí bydlení v domech, které jim nepatří

Praha - Squatteři v Praze založili internetovou realitní kancelář, která eviduje přes třicet zchátralých opuštěných objektů, kam se prý lidi v bytové krizi mohou nastěhovat. Jde například o barrandovské terasy, nádraží Vyšehrad nebo činžák v Petrské ulici. Squatteři je nabízejí k nouzovému bydlení bez souhlasu vlastníků. Podle právníků i policie se pohybují na hranici zákona.

I přes velkou odezvu na inzeráty se žádný zájemce ještě nikam nenastěhoval, možná kvůli potřebnému povolení od majitele. Náměstek ředitele pražské městské policie Ludvík Klema informoval, že pokud strážníci nemají k dispozici souhlas od majitele, hodnotí takové případy jako neoprávněné obsazení.

Právnička Naďa Priečinská upozornila na nebezpečí, které v těchto budovách hrozí. Pokud by majitel objektu souhlasil s přebýváním squatterů, v případě úrazu nebo nehody by nesl plnou zodpovědnost. Vlastníkem mnoha nabízených objektů je samo hlavní město. Aktivitu squatterů odsuzuje.

Nabídka na obsazení domů navíc není podle ředitele odboru památkové péče Jana Kněžínka aktuální. Řada objektů se totiž ještě během letošního roku začne opravovat, u jiných si vlastníci vyřizují stavební povolení. V 90. letech v metropoli fungovaly desítky squattů. V současnosti zbyl jen jeden.