Pardubická opozice kritizuje rozpočet na školství

Pardubice - Školy na Pardubicku prý čekají krušné časy. Alespoň to tvrdí opozice s tím, že kraj osekal rozpočet na školství takovým způsobem, že to může výrazně ovlivnit fungování některých z nich. Podle opoziční zastupitelky Marie Málková kraj údajně zkrátil rozpočet na školství o třicet milionů korun a na investice vyčlenil pouhých 31 milionů korun. Pardubická radní pro školství Jana Pernicová to však odmítá. Podle ní má kraj na investice do škol připraveno přes 240 milionů korun. Školy vnímají spor velmi citlivě a nevědí, co je vlastně čeká.

Školy na Pardubicku mají obavy. Krajský úřad sice schválil rozpočet na letošní rok, ovšem ředitele jednotlivých škol nikdo neinformoval o tom, s kolika penězi od kraje vlastně mohou počítat. Podle opoziční zastupitelky Marie Málkové Pardubický kraj chystá výrazné škrty v investicích. To některé ředitele škol vylekalo. „31 milionů na 116 příspěvkových organizací je velmi málo,“ říká zastupitelka Marie Málková.

Ovšem nová krajská radní Jana Pernicová se brání. „Ve školství není havarijní stav, nechybí zde peníze a nedochází k tunelování, jak říká paní Málková,“ tvrdí pardubická radní zodpovědná za školství Jana Pernicová.    

Opoziční zastupitelka Marie Málková, ale trvá na svém. Školy prý na škrty v rozpočtu kraje doplatí. Navíc se podle ní kraj chystá sáhnout i na uspořené peníze jednotlivých škol. Tyto peníze prý školy budou muset odevzdat. „Zvláště pro technické školy by to znamenalo téměř naprostou likvidaci,“ přiznává ředitelka SPŠCH Pardubice Miroslava Katzerová. „Ty peníze ležely na účtech a jsou od toho, aby byly využívány,“ oponuje Jana Pernicová.  

O situaci chce vedení Pardubického kraje s řediteli jednotlivých škol jednat. Příčina, proč kraj škrtá ve školském rozpočtu, je jednoduchá. Zastupitelé musí plnit předvolební sliby o proplácení poplatků ve zdravotnictví a chtějí také zvýšit mzdy ve zdravotnictví. Každá oblast tak musela ušetřit 7 % z výdajů. A to se týká právě i školství.