Revitalizace břehu Vltavy vyvolala protesty

Praha/Podolí - Obyvatelé Podolí v Praze 4 se společně s ekologickými aktivisty bouří proti ničení biokoridoru na břehu ramene Vltavy. Společnost Yacht klub tam začala kácet stromy a dřeviny v rámci revitalizace, na kterou získala peníze z fondů Evropské unie. Yacht klub se brání a inspektoři životního prostředí zjistili, že investorovi není co vytknout - na všechny práce má potřebná povolení. Případ přesto začala šetřit samospráva i inspekce životního prostředí a pomoc slíbil i pražský magistrát.

Místní říkají 800 metrů dlouhému břehu Vltavy v Podolí, kde v lužním háji hnízdí vzácní ptáci, Amazonka. Společnost Yacht klub, nájemce nábřeží, začala nyní tento prostor čistit, čímž podle ekologů narušila unikátní biokoridor. „To není revitalizace, celé se to shrábne buldozerem a vykácí. Když se okolo toho začalo v pátek něco dít, přes sobotu a neděli to celé vybagrovali a tak to teď vypadá, že není co řešit,“ prohlásil Radan Haluzík z Podolí.

Na revitalizaci břehu dostal Yacht klub sto milionovou dotaci z evropských fondů. „Stromy bylo nutné vykácet, vyrůstají totiž z nánosů, jejichž odstranění je součástí projektu. Kdyby nebyly vykáceny, tak spadly by,“ vysvětlila mluvčí Povodí Vltavy Petra Krainová. Zástupci Yacht klubu se odmítli vyjádřit, k revitalizaci ramene Vltavy vydali pouze tiskovou zprávu: „Svah břehu ramene Podolka byl zanedbaný a scházeli se zde bezdomovci a narkomani. Vyčištěním koryta řeky a úpravou zeleně, spočívající především v nové výsadbě, ale i v prořezání náletových dřevin, zde vznikne rozsáhlý přírodní park s lavičkami, dětským hřištěm a odpočinkovým místem pro plavce a rybáře.“

Rozsah kácení stromů neodpovídá schválenému projektu, domnívá se radní pro životní prostředí Magistrát hlavního města Petr Štěpánek (SZ): „Oni tady skutečně zničili biokoridor a nyní hledáme společně cestu k nápravě stavu.“ Inspektoři životního prostředí ale zjistili, že investorovi není co vytknout, n všechny práce má potřebná povolení. „V současné době jsme skutečně nezjistili žádné protiprávní jednání,“ uvedl Karel Kerouš z České inspekce životního prostředí.

Novou promenádu chce Yacht klub otevřít příští rok v lednu.