Soud řeší vlastnictví chodeb josefovské pevnosti

Hradec Králové - Až soud bude muset rozhodnout o tom, komu vlastně patří podzemní chodby bývalé josefovské pevnosti, kterou nechal v osmnáctém století postavit císař Josef II. Jaroměř, pod kterou Josefov spadá, nepochybuje o tom, že podzemí patří státu. Jenže ten se majitelem také necítí. Neexistence vlastníka tak znemožňuje zahájit opravu chodeb, která vyjde podle odhadu odborníků na desítky milionů korun.

Josefovské podzemí skrývá na čtyřicet kilometrů chodeb. Velká část z nich je ve velmi špatném stavu, což se začíná projevovat i na povrchu. Aby nedošlo k ohrožení zdraví lidí a ke škodám na domech, tak se musí do chodeb investovat. Jenže komu vlastně patří a kdo je za jejich stav zodpovědný? Stát a Jaroměř se nemohou dohodnout. „Byli bychom rádi, aby se k tomu postavil stát čelem. Myslím si, že ta situace bude daleko jednodušší, pokud bude soudem určeno, že vlastníkem je Česká republika,“ domnívá se starosta Jaroměře Jiří Klepsa.

A Okresní soud v Náchodě si to skutečně myslí. Ve sporu, který se týkal jedné z nejpoškozenějších částí podzemí, rozhodl podle představ jaroměřské radnice. "Stát je toho názoru, že pevnost opustil po jejím zrušení, takže se stala věcí ničí. Z pohledu soudu nejpozději v roce 1950, kdy institut věcí ničí ze správního řádu zmizel, tak se všechny věci, které v té době byly opuštěny, staly zpětně vlastnictvím státu,„ cituje ze zdůvodnění soudce Okresního soudu v Náchodě Jiří Kučera. “Zatím nemáme písemné rozhodnutí soudu, nicméně předpokládáme, že se stát proti tomuto rozsudku odvolá," dodává k usnesení soudu ředitel Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Ladislav Košťál.  

Bez ohledu na spor si Jaroměř nechala podzemí zmapovat odborníky. Dostat by tak měla jasnou odpověď na otázku, která místa potřebují neodkladnou opravu a kolik by to všechno stálo peněz. „Bavíme se v řádech desítek milionů korun,“ odhaduje Jiří Klepsa. Starosta dále poznamenává, že i kdyby chodby nakonec patřily městu, tak by se jejich opravy bez pomoci státu stejně neobešly.