Liberecký magistrát odprodá nábytek po lyžařích za polovinu

Liberec - Liberec bude rozprodávat nábytek, kterým vybavil byty pro účastníky nedávného lyžařského mistrovství. Nábytek za patnáct milionů už nepotřebuje, protože byty teď bude přidělovat novým nájemníkům, a tak se ho za poloviční cenu zbaví. Nabídne je novým nájemníkům bytů v Zeleném údolí, získat by je měli hlavně handicapovaní a potřební lidé. Nábytek, který si nikdo nekoupí, bude město dražit a rozhodne nejvyšší nabídka. Podle některých radních nic jiného městu nezbylo.

Liberecký magistrát si otevře obchod s levným nábytkem. Židle, stoly, postele a skříně, které dva týdny používali účastníci mistrovství světa v klasickém lyžování, nabídne novým nájemníkům bytů. „Jde o nábytek, který přece jenom byl, sice krátce, ale již použit. Také je to atypický nábytek,“ zdůvodnil mluvčí magistrátu města Liberce Martin Korych. Náměstek primátora Milan Šír (ČSSD) doplnil: „Jsou to věci, které je třeba nějakým způsobem udat.“

Vybavení bytů přišlo až na 80 tisíc korun, jeho prodej za poloviční cenu schválili liberečtí zastupitelé. Městská zastupitelka Zuzana Kocumová (USZ) zdůraznila: „Je to téměř nové zařízení, ale na druhou stranu jsou to byty pro sociálně slabší obyvatele.“ Zastupitel za KSČM Jaroslav Morávek dodal: „Je to dobrý počin pro tyto občany našeho města, aby také mohli důstojně žít.“

Podle radního Jiřího Šolce (SOS) nic jiného, než nábytek levně prodat, městu ani nezbylo: „Nechali jsme ten nábytek vyrobit na míru, aby jej sportovci mohli 14 dní užívat. Nyní nám nezbývá nic jiného než najít cestu, jak by ten nábytek někdo smysluplně využil.“ Náměstek Šír zdůraznil: „Je to pro občany našeho města, není to pro někoho cizího. Vrátí se to občanům.“ Jiří Šolc je přesvědčený, že město s nábytkem zas až takový problém nemá. Doufá však, že taková situace už se opakovat nebude. Nábytek, který si lidé nekoupí, bude město dražit a rozhodne nejvyšší nabídka.

Většina bytů v Zeleném údolí je již obsazena a čeká na své nájemníky. Podle radnice tady za bydlení zaplatí až pětkrát méně než v bytech s tržním nájemným.