Za skládku bez povolení hrozí v Hradci Králové vysoká pokuta

Hradec Králové - Stavební firma STAKO z Hradce Králové už odvezla nebezpečný odpad, který bez povolení složila za městem v oblasti, kde žijí chránění živočichové. Inspekce životního prostředí na popud ochránců přírody s ní už zahájila správní řízení. Přestože se viník aktivně podílel na likvidaci nebezpečné skládky, může být na konci řízení až několikamiliónová sankce. Krajský úřad již obdržel od ekologů podnět, aby byla sporná plocha prohlášena přírodní památkou.

Viník se inspektorům přiznal, stavební firma STAKO zavezla zimoviště i kriticky ohrožených plazů a obojživelníků Plachta v Hradci Králové desítkami tun zeminy s příměsí starých baterií. Na příkaz inspekce životního prostředí nebezpečný odpad po několika dnech odstranila. „Je odklizená hlína i odpady. Bylo to za dozoru Agentury ochrany přírody a krajiny provedeno šetrně tak, aby nedošlo k porušení zimovišť vzácných druhů, která tam jsou,“ potvrdila ředitelka České inspekce životního prostředí Eva Tylová. Majitel firmy STAKO Petr Kulda nechtěl případ aktuálně komentovat, před dvěma týdny však chybu uznal: „Poté, co jsme zjistili, že je problém, jsme sami kontaktovali Inspekci životního prostředí a domlouváme se s nimi na řešení situace.“

Ochránci přírody se před dvěma týdny rozzlobili na inspektory životního prostředí. Tvrdili, že pracují pomalu a černá skládka se rozrůstá. Inspektory potom zaskočili, vzorky odpadu jim přinesli až do kanceláře. „Tohohle tam jsou metráky přímo na zimovišti chráněných druhů. Jsou to těžké kovy, které patří na speciální úložiště,“ prohlásil tehdy lékař-biochemik Pavel Tomšík.

Inspekce kritiku odmítla, vyšetřování případu ale viditelně urychlila. Lokalitu, kde se přes protest ekologů mají stavět bytové domy, teď prozkoumají nezávislí odborníci. Pozval je tam krajský úřad. „Prosazujeme, a v tomto směru jsme dali podnět na krajský úřad, aby ta sporná plocha byla vyhlášena přírodní památkou. Určitě by se tam stavět nemělo,“ doplnil ekolog Tomáš Kopecký.

Inspekce může podle zákona o odpadech uložit pokutu až 50 milionů korun.