Prosečtí odmítají sporné panelové sídliště

Na okraji Jablonce nad Nisou má vyrůst nové panelové sídliště zhruba se třemi tisícovkami bytů. Projekt ale nebude tak velký, jak se původně předpokládalo. Developer kvůli finanční krizi plány přehodnotil. Nic to ale nemění na faktu, že proti stavbě paneláků v Horní Proseči jsou místní.

Ještě na podzim počítaly plány Prosečské investiční s výstavbou bydlení pro téměř pět a půl tisíce lidí. Kapacita sídliště se ale kvůli finanční krizi sníží, a to prý výrazně. Z původních tří tisíc bytů zůstane v plánu maximálně kolem dvou tisíc. Pokud se situace na trhu s nemovitostmi ještě zhorší, bude to i méně. „Nyní je daleko menší poptávka po bytových domech a my na to musíme reagovat. To, že tam mělo být několik tisíc bytů, to byla maximalistická varianta,“ uvádí Miroslav Pelta z Prosečské investiční a.s. „Investor jednal s městem o převodu pozemků a toto jednání bylo pozastaveno,“ přiznává mluvčí Městského úřadu v Jablonci nad Nisou Jana Fričová.  

Aktuální vývoj hraje do karet lidem, kteří s výstavbou sídliště nesouhlasí. Čím méně bytů v Horní Proseči, tedy v jedné z nejatraktivnějších lokalit Jablonce nad Nisou, vyroste, tím lépe, tvrdí. „Nikdo není proti tomu, aby se v této lokalitě město nějakým způsobem rozvíjelo. Je ale velkým problémem, abychom sem uměli ty lidi přivést a aby tady pro ně byla práce,“ poukazuje na rizika výstavby odpůrce výstavby Pavel Žur.      

Pro odpůrce tedy boj nekončí. S výstavbou paneláků se počítá. Otázkou je, kolik jich na loukách nakonec vyroste. „Ať tam bude bydlet pět tisíc, tři tisíce nebo dva tisíce obyvatel, všichni budou nějakým způsobem migrovat. Tady totiž žádná infrastruktura není. Je nutné nějak vyřešit komunikace, které zde dneska chybí,“ říká předseda osadního výboru Horní Proseč Miloš Krčmář.    

Odpůrci výstavby nyní čekají, s jakým počtem domů nyní developer přijde. Upozorňují totiž na to, že už nyní jsou ve městě nové byty, o které nemá nikdo zájem.