Pardubický Technopark zeje prázdnotou

Pardubice - Podpořit začínající podnikatele a schopné vědce ve výzkumu a vývoji. To byl základní smysl nedávno otevřeného technologického parku v pardubické průmyslové zóně. Prostory ale zůstávají poloprázdné. Podle vedení Technoparku se jedná o další důsledek finanční krize.

Kanceláře, laboratoře a výrobní haly na zelené louce stály 400 milionů korun. Problémy přišly s útlumem výroby a úsporami v automobilovém průmyslu. „Z původních firem, které měly zaplnit asi 70 % Technoparku, tady máme jednu firmu, která má pronajatých čtyřicet čtverečních metrů,“ konstatuje člen představenstva TechnoPark Management Jaroslav Valoušek.

Prázdný zůstává i takzvaný podnikatelský inkubátor. Moderní prostory pardubického Technoparku byly od počátku šité na míru hlavně větším firmám. „Předpoklad, že to zaplní studentské firmy, nevyšel. Ty se totiž orientují spíše na investičně méně náročné projekty, například na software, a proto tyto prostory pro ně nejsou vhodné,“ říká Petr Kolář z agentury CzechInvest.

Navzdory krizi Technopark hledá zájemce i z jiných oborů, než je automobilový průmysl. Kraj také vyjednává další finanční podporu.  „Budeme hledat zdroje z evropských, státních či případně regionálních zdrojů. Budeme také hledat zatraktivnění nájemních podmínek pro uživatele Technoparku,“ slibuje náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek.

Slibovaná spolupráce Technoparku s Univerzitou Pardubice zatím vázne. Pro nové zájemce je rozhodující nájemné. „Do Technoparku půjdou lidé, když to pro ně bude výhodné. Jednou z těch důležitých věcí je určitě cena za metr čtvereční,“ uvádí prorektor Univerzity Pardubice Miroslav Ludwig. „Když se to porovná s kvalitou a s cenami v Praze, tak si myslím, že ta situace není tak tragická,“ dodává optimisticky Jaroslav Valoušek.

Kdy se znovu objeví vážní zájemci o prostory Technoparku, tak to zatím nedokáže nikdo odhadnout. Pardubický kraj i univerzita přesto věří, že moderní Technopark najde využití.