Lázně Bělohrad se zámku vzdát nechtějí

Lázně Bělohrad - Lázním Bělohradu hrozí, že přijdou o zámek. Stát totiž podle starosty Pavla Šubra zpochybnil převod z počátku devadesátých let, kdy radnice památku právě od státu získala. Došlo k tomu poté, co na možné nesrovnalosti v převodu upozornil člověk, jehož identita městu zůstala utajená. Radnice teď narychlo hledá způsob, jak problém řešit, zámku se dobrovolně vzdát nechce. Cestu k vyřešení problému nyní hledá společně s Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových. V současné době objekt využívá učiliště, radnice se však obává, že v budoucnu zůstane památka opuštěná a bude chátrat.

Radnice léta hledala investora, který by jí chátrající památku pomohl opravit. Když v zahraničí takovou firmu konečně našla, objevil se nečekaný problém, ozval se Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. „Úřad nás upozornil, že jeden dobře informovaný bělohradský občan oznámil, že převod zámku na město v roce 1992 neproběhl v souladu s platnými právními předpisy. Podle všeho tomu tak opravdu bylo,“ uvedl Starosta Lázní Bělohrad Pavel Šubr (nestr.).

Město se zámku dobrovolně vzdát nechce, v minulých letech do něj investovalo 3,5 milionu korun a navíc našlo partnera pro celkovou rekonstrukci. Britská společnost Sherydan CR zde chce postavit luxusnější domov důchodců a radnice se bojí, že si to rozmyslí. „Nevíme, jestli ten zámek bude, nebo nebude náš, a investor tak nemá žádné záruky,“ potvrdil místostarosta Jiří Bičiště (nestr.). Podle starosty Šubra musí být nejpozději do konce týdne jasné, jak problém vyřešit, se státem chce město vyjednat jakýsi převod na druhý pokus: „Chceme podepsat souhlasné stanovisko o převodu zámku zpět na stát a současně s tím smlouvu o bezúplatném převodu zámku na město.“ Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových podle ředitele Ladislava Košťála v současné době prověřuje právní cesty a především další postup pokud možno mimosoudní cestou.

Zámek zatím využívá učiliště, ovšem to zde v září končí. Radnice se obává toho, že poté památka zůstane opuštěna a bude chátrat.