Kvůli Polákům stoupá kriminalita, stěžují si obyvatelé Habartic

Liberec - Lidé v Habarticích, ve vesnici, která leží v těsné blízkosti hranic s Polskem, si stěžují na rostoucí kriminalitu. Trestných činů tu podle místních přibylo hlavně s otevřením hranic. Situace se dokonce vyhrotila natolik, že někteří podnikatelé si na hlídání majetku pořídili psy. Například za poslední čtyři dny v Habarticích již dvakrát hořelo. Oba požáry byly úmyslně založeny. Mimo jiné shořela i salaš pro ovce. Také došlo ke dvěma přepadením za bílého dne. Vždy byly oběťmi důchodkyně, lupič je pokaždé povalil na zem a obral o vše.

Habartice a sousední Zawidov dělila dlouhá léta státní hranice. Po zrušení hraničních přechodů se soužití v oblasti zhoršilo. Obyvatelé Habartic jsou přesvědčeni, že za útoky stojí Poláci. Někteří podnikatelé začali v noci hlídat svůj majetek. „Ano, necháváme si majetek hlídat, protože jsme začali tušit, že budou nějaké další  problémy, které tady ve vesnici už nějakou dobu gradují,“ říká podnikatel Petr Stříbrný. „Manželku přepadli  těsně před domem a lidi se začínají bát,“ uvádí jeden z místních obyvatel. „Od té doby, co se otevřely hranice, tak je to tu opravdu horší. Přepadává se tady již za bílého dne,“ dodává druhý.

S kriminalitou zpoza hranic už místní zkušenosti mají. Vloni v září tu jeden Polák zapaloval kontejnery a napadl i několik lidí. Přestože ho výpovědi svědků usvědčili, trestu zatím uniká. „Tyto případy jsou trošku složitější, protože kvůli vyšetřování přes hranice musíme podávat nóty,“ přiznává starosta Habartic František Kryšpín. „Vzhledem k tomu, že se jedná o cizince, bude věc řešena cestou právní pomoci,“ vysvětluje mluvčí Policie ČR Liberec Vlasta Suchánková. „Oni si zde troufají, protože více méně vědí, že jsou nepostižitelní. Zkusili to, nic se jim nestalo, tak to budou dělat dál, protože s jídlem roste chuť,“ netají se obavou z budoucnosti obyvatelka Habartic Věra Stříbrná.

Nejbližší česká policejní stanice je od Habartic deset minut cesty a to je podle místních příliš daleko. Polští policisté, kteří jsou doslova za rohem, přitom do Česka nejezdí. Starosta Habartic je v každodenním kontaktu s policií. Místní tvrdí, že dokud byli v obci celníci, byla situace mnohem lepší. Starosta již kontaktoval policejního prezidenta s tím, že chce, aby do obce vrátil policejní služebnu. Policejní prezídium však odpovědělo, že bezpečnostní situace v obci je stabilizovaná. Pro stálou policejní stanici tak není důvod.