Lidé dluží Pardubicím 16 milionů

Pardubice - Zřejmě jen pár set tisíc korun místo 16 milionů se vrátí pardubickému magistrátu od neplatičů nájemného. Město tento dluh totiž posledních 18 let marně vymáhalo a tak se rozhodlo pohledávku prodat soukromé firmě. Jenže výběrové řízení přineslo zklamání, nejvyšší nabídka nepříjemně zaskočila vedení města i opozici. Problém je především v ceně, která představuje pouhý zlomek celkové hodnoty vymáhané částky. Město chce prodat zhruba 300 pohledávek ve výši 16 milionů korun, tato částka podle úředníků jen zkresluje rok co rok účetnictví města.

Pardubicím lidé dluží peníze za pronájem bytů i nebytových prostor a proto se radnice rozhodla s tím něco udělat. Podle zákona se prodej pohledávek nevztahuje na zemřelé, hlavně však na bývalé nájemníky, kteří neplatí a o kterých úředníci už dlouho nemají žádné zprávy, byť se je snažili kontaktovat. Představy města, že za zmiňované pohledávky dostane alespoň milion korun, se ukázaly jako nereálné.

Šestnáct milionů korun dluží městu nájemníci od roku 1991 a podle úředníků vyčerpal magistrát všechny možnosti, jak peníze vymáhat. Zájemce o pohledávky hledal ve výběrovém řízení. „Ta firma může využít i dalších prostředků, které jsou pro město nemožné, nebo by byly velmi nákladné,“ uvedla vedoucí ekonomického úseku odboru majetku a investic Magistrátu města Pardubice Jana Koblížková. Výsledek výběrového řízení vedení města nepotěšil, uchazeči nabídli jen asi dvě procenta z celkové částky. „Očekávali jsme až milion korun, dostali jsme však pouze 3 nabídky, nejvyšší byla asi 360 tisíc,“ potvrdil náměstek primátora Pardubic Jan Kislinger (ODS).

Jako příliš nízká připadá nabídka i některým opozičním zastupitelům. „Pohledávky se samozřejmě nějak řešit musí, dlouhodobě se to táhnout nedá. Ale co ten poměr: 360 tisíc a na druhé straně šestnáct milionů?“ zdůraznil zastupitel města za ČSSD Jindřich Tauber. Náměstek Kislinger podotkl: „Vzhledem k ceně pohledávek to není zajímavá lukrativní cena, bohužel jsme lepší nabídku nedostali.“ Jindřich Tauber dodal: „Myslím, že důslednější prací úředníků magistrátu, se některé pohledávky pravděpodobně vymáhat daly.“

Vedení města odmítá, že by se vymáhání dluhů dostatečně nevěnovalo, s nájemníky, kteří se dostali do problémů, se nejprve snaží dohodnout. Pokud se jednání úmyslně vyhýbají, následují soudy a exekuce. „Za poslední rok máme rámcově asi 28 případů, které došly až k výpovědi z nájmu bytu,“ uzavřel vedoucí odboru majetku a investic magistrátu města Martin Pilař.

Diskuze o špatně vymahatelných pohledávkách se už brzy přenese i na půdu zastupitelstva. Právě zastupitelé budou těmi, kteří rozhodnou o případném prodeji soukromé firmě.