Češka soupeřila s nejlepšími mushery světa

Bedřichov - Česká musherka Jana Henychová má za sebou velmi obtížný závod psích spřežení. Se svými psy ujela přes tisíc kilometrů norskou pustinou. Finnmarkslopet je nejtěžší závod psích spřežení v Evropě a nejsevernější na světě. Jana Henychová ho absolvovala za necelých devět dní. Rodačka z Jizerských hor dokončila závod jako poslední z účastníků ve startovním poli. Byla však první českou účastnicí.

Před patnácti lety si Jana Henychová z Horního Maxova pořídila prvního psa, sibiřského husky. Do Norska odjela počátkem března už s celou vlastní smečkou. Tamní pustinou ujela tisíc šedesát kilometrů. Musherka Jana Henychová bojovala stejně jako psi s mrazem, sněhem a vyčerpáním. Po tvrdém tréninku se na své psy mohla spolehnout.

„Byly tam momenty, kdy já jsem už nemohla, kdy oni nemohli, ale muselo se to vyvážit, protože jinak bychom to nedokončili,“ popsala své dojmy česká musherka.

V Norsku jí byli oporou musher a kameraman, doma sledovali její boj přátelé. Ředitelka střediska Jizerská Milena Jelínková považuje podobný závod za situaci, kdy se prověří lidské schopnosti. „Když si člověk myslí, že už něco nejde, tak v sobě ještě vždycky najde nějakou tu energii a ono to jde,“ uvedla.

Účast v závodu přišla na čtvrt milionu korun. Zkušenosti z něj jsou však k nezaplacení. „Člověka chytil světoběh, protože jsem se dostala mezi nejlepší mushery na světě,“ dodala Jana Henychová.