Národní divadlo v Praze razantně spoří

Praha - Národní divadlo v Praze začalo ve velkém šetřit na energiích, provozu první scény se ale opatření nijak nedotklo. Úsporu peněz, a to v řádu milionů korun, přinášejí totiž nové tepelné kotle, chladící čerpadla a taky solární elektrárna. Zařízení zaplatil dodavatel a divadlo mu investici bude splácet několik let z toho, co ušetří na spotřebě. Poté, co udělalo dobrou zkušenost, plánuje Národní divadlo během letošního roku umístit fotovoltaické články na další dvě budovy postavené v osmdesátých letech. Příkon ze solární elektrárny se tak zvýší až na 10 procent spotřeby elektřiny všech objektů celého divadla.

Národní divadlo je první veřejnou institucí v Česku, která využívá obnovitelné zdroje energie za cizí kapitál. Solární elektrárnu na střeše provozní budovy stejně jako úsporné kotle na zemní plyn a chladící čerpadla pořídila za 35 milionů dodavatelská firma. „Jmenuje se to EPC metoda (z anglického Energy Performance Contracting) a znamená to splácení investice z dosažených úspor,“ uvedl zástupce dodavatelské firmy Enesa Valentýn Avramov. Vedení zlaté kapličky překvapila úspěšnost projektu, náklady na teplo a elektřinu klesly za loňský rok o 33 procent. „Předpokládali jsme úspory cca 4 miliony korun ročně, dosáhli jsme úspor 6,2 milionů,“ prohlásil zástupce technického provozního ředitele Národního divadla Miroslav Růžička.

V Česku je na rozdíl od zemí Západní Evropy povědomí o poskytování energetických služeb nízké a dodavatelů málo. „Domníváme se, že s rostoucími cenami energie se to bude lepšit, těch firem bude přibývat,“ ujistil vedoucí programu Energie Hnutí Duha Martin Mikeska.

Národní divadlo plánuje během letošního roku umístit fotovoltaické články na další dvě budovy postavené v osmdesátých letech. Příkon ze solární elektrárny se tak zvýší z 22 na 47 kilowatt, což je 10 procent spotřeby elektřiny celého divadla. „V příštích letech připravujeme další dva energetické projekty ve Stavovském divadle a v objektu Apolinář, kde máme sklady a dopravu,“ dodal Miroslav Růžička.

Plýtvání peněz hodlá díky instalaci nových technologií omezit ministerstvo kultury ve Státní opeře, magistrát zase v Kongresovém paláci. Oba objekty totiž mají podle odborníků obrovský potenciál energetických úspor.