Kvůli sněžení platí v Krkonoších už třetí stupeň lavinového nebezpečí

Špindlerův Mlýn - Neustávající sněžení v posledních dnech zvýšilo v Krkonoších stupeň lavinového nebezpečí. Teď platí trojka z celkem pětibodové škály. Třetí stupeň patří k nejzrádnějším - hřebenové túry vyžadují zkušené posouzení a horská služba je kvůli závějím nedoporučuje. Výška sněhové pokrývky překročila v letošní zimě dvoumetrovou hranici. Na hřebenové Luční boudě leží 210 centimetrů sněhu.

„Vrstva nového sněhu není stabilní, mohou se tvořit deskové laviny,“ varovala. V oblastech pod 1000 metrů nad mořem mohou padat i laviny z mokrého sněhu a laviny základové. Podle lavinového preventisty Pavla Cingra z krkonošské horské služby napadlo na hřebenech za včerejší den kolem 20 cm a za poslední tři dny je to už kolem 50 cm nového sněhu. Nejnebezpečnějšími lokalitami jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl.

Největší nebezpečí pádu lavin letos hrozilo mezi 18. a 23. únorem, kdy po silném sněžení platil stupeň číslo čtyři. Zcela uzavřené kvůli tomu byly cesty Kotelními jamami, Dlouhým dolem a Modrým dolem. Minulý týden se pod tíhou sněhu a námrazy zbortila část polské observatoře na Sněžce. Poslední obětí laviny v Krkonoších se na konci loňského prosince stala šestatřicetiletá skialpinistka, kterou sníh zasypal v takzvané Červinkově muldě.