Vánoční kuriozity v Pelhřimově

Pelhřimov - Největší svíčka, nejdelší prskavka, nejmenší dárek nebo nejdelší slaměný vánoční řetěz - to jsou nejnovější exponáty ve městě rekordů a kuriozit Pelhřimově. Nejenom vánoční exponáty, ale celu řadu dalších rekordů a kuriozit je možné v Expozici zlatých českých ručiček vidět i během vánočních svátků, otevřeno mají každý den.

K vidění je například cívka, na které je namotáno 548 metrů vánočního řetězu ze slámy, rozinek a dřevěných korálků. Bohatě by stačil pro ozdobení více než stovky vánočních stromků. Autor nejdelšího slaměného řetězu je Robert Zauer s desítkami pomocníků. Vznikl během dvou adventních víkendů na vánoční výstavě v Oseku.

Dalším vystavovaným exponátem je pak největší svíčka ze včelího vosku, která váží 30 a půl kilogramu; její oficiálně naměřená výška je 104 centimetry plus knot. Autor svíčky - kuchař a současný student sociálně právní školy Stanislav Kejval - připravuje další rekord, a to maxiozdobu ze včelího vosku.

V české knize rekordů jsou desítky dalších nových nej. Patří mezi ně nejdelší dvou a půl metrová prskavka nebo minidárek, který i s ozdobnou mašličkou a peříčkem má největší rozměr devět milimetrů.