Libišany se zlobí na ministerstvo: Zahltí nás auty a sliby neplní

Libišany - Obec Libišany na pomezí Pardubického a Královéhradeckého kraje se zlobí na Ředitelství silnic a dálnic. To plánuje, že ve vesnici bude po dva roky provizorní sjezd z dálnice D11 od Prahy a Poděbrad. Lidem proto slíbilo, že obec na záplavu aut technicky připraví. Místní lidé ale říkají, že nic takového se nestalo. Dopravní problémy, kterých se obec bojí, mají přijet řešit zástupci Ředitelství silnic a dálnic v nejbližsí době.

„Nám tady nabídli kompenzaci, že nám provedou zpevnění místních komunikací, veřejné osvětlení, chodníky a přechody,” uvádí výčet slíbených věcí starostka Libišan Monika Nováková.

Chodníky, retardéry u vjezdu do obce, přechody a semafory mají přitom silničáři v podmínkách stavebního povolení. Místní lidé se zlobí, že děti nemohou ani bezpečně jít do školy. Je to podle nich nehoráznost.

V Libišanech přesně nevědí, co je po otevření dálnice od Poděbrad čeká. Tuší, že nic příjemného. „Vůbec se mi to nelíbí. Už jsme s těma pánama z dálnice, s panem Doubravou, seděli v srpnu, a to prostě měli plno řečí a slibů,” neskrývá rozhořčení Roman Divišek z Libišan. „Na to, že je dneska čtvrtek a dálnice by měla začít v úterý fungovat, je toho tady úžasně málo,” dodává divišek.

Jak se otevření nového úseku dálnice D11 blíží a silničáři spěchají s posledními nedodělky, došla vedení Libišan trpělivost. Místostarostka napsala ministrovi dopravy, že jeho resort neplní sliby dané veřejnosti. Druhý den se ledy začaly hýbat „Slíbili nám, že aspoň ty přechody budou pro občany a že tady budou světelné tabule s omezením rychlosti,” popisuje mírný pokrok místostarostka Mária Hiblbauerová.