Na trati Tanvald - Harrachov hořel vlak

Tanvald - Na pravidelné lince z Tanvaldu do Harrachova shořela v noci vlaková souprava. Pravděpodobně kvůli technické závadě na motoru. Při nehodě se nikdo nezranil. Cestující si ale stěžují na postup strojvedoucího. Ten podle nich situaci podcenil. Tříhodinový zásah hasičů komplikoval nepřístupný terén.

Vlaková souprava na pravidelné lince Tanvald - Harrachov začala hořet při jízdě krátce po 19. hodině. Vlakem v tu dobu cestovala trojice studentů. Podle nich měl stroj potíže už před tím. Strojvedoucí ale první menší oheň uhasil na nádraží v Kořenově a pokračoval dál. Po ujetí zhruba dvou kilometrů už museli všichni soupravu opustit.

„Nejdřív začalo trochu hořet u motoru, tak to pan strojvedoucí uhasil, pak jedeme dál a najednou koukáme, že hoří celý zadek vlaku,” popisuje situaci Tomáš Onderka. Martin Hlavička, další cestující, doplňuje: „No měli jsme docela strach, protože jsme vyskakovali na tu stranu, kde byl oheň.” Podle Ondřeje Pilaře bylo velké štěstí, že ve vlaku nebyly žádné malé děti v kočárku nebo důchodci.

„Celá věc je v opravdu detailním šetření, včetně vyšetřování postupu strojvedoucího, jak probíhala ta jízda a jaký byl zvolen postup,” uvedl mluvčí Českých drah Aleš Ondrůj.

Hasiči likvidovali plameny 3 hodiny. „První dvě skupiny šli pěšky po kolejích s hasícími přístroji, nakonec se nám podařilo cestu najít,” dodává řídící důstojník HZS Libereckého kraje Jan Šefr. „Tohle jsem viděl poprvé, aby po shoření mašiny spadnul motor dolů, takže tam musel být ohromný žár,” doplňuje strojvedoucí pomocného vlaku Jindřich Vlček.

Náhradní dopravu mezi Kořenovem a Harrachovem zajišťují autobusy. České Dráhy chtějí trať během dneška zprůjezdnit. Vzhledem k poškození soupravy ale nikdo z odborníků nedokázal říct přesný čas.

Všechny vlakové soupravy procházejí pravidelnými kontrolami, podle mluvčího Českých drah Aleše Ondrůje jsou ale podobné závady nepředvídatelné. Dopravce proto kvůli včerejší nehodě žádná opatření zavádět nebude.