Začínají práce na protipovodňové ochraně Ústí nad Labem

Ústí nad Labem - V Ústí nad Labem začne příští týden stavba protipovodňových opatření. Radnice o to usilovala od ničivých záplav v roce 2002. Stavba za víc než sto miliónů korun ochrání před velkou vodou čtvrť Střekov.Stavba na levém břehu Labe by podle vedení města mohla začít v roce 2008. Radnice už o její financování požádala Státní fond dopravní infrastruktury.

Obyvatelé ústecké čtvrti Střekov zažili povodně v několika posledních letech čtyřikrát, naposledy letos na jaře. Na poničené domy, silnice a chodníky už si skoro zvykli. Od příštího roku by ale jejich domovy měla chránit pevná protipovodňová hráz. Ta zadrží nejčastější, pětiletou vodu. Povodí Labe začne se stavbou příští týden. Podle generálního ředitele společnosti Tomáše Vaňka patří Ústí nad Labem k nejméně zajištěným velkým strategickým městům v České republice. Stavbu si pochvalují jak zastupitelé města, tak i starosta Střekova Vlastimil Žáček. „Pro Ústí je to velmi důležité, aby tato hráz vznikla co nejdříve, což by mělo být do konce roku 2007,” dodává náměstek primátora Jan Řeřicha.

Přes třicet milionů korun investuje do protipovodňových opatření i ústecký magistrát. Nakoupí za ně mobilní stěny, které už má několik let například hlavní město Praha. „Bude instalována na jeden kilometr dlouhý a jeden metr vysoký val na Střekovském nábřeží,” vysvětluje mluvčí magistrátu Milan Knotek. Podle Řeřichy ochrání mobilní stěna obyvatele Střekova před dvacetiletou vodou.

Město prosazuje i ochranu na levé straně Labe. Tady každá větší voda zaplavuje mimo jiné hlavní silniční tah z Děčína do Prahy. Stavba takzvané protipovodňové vany je ale technicky náročná a město na ni zatím nemá ani peníze – celý projekt by si vyžádal půlmiliardovou investici.