Koupaliště v Hradci Králové bude řešit antimonopolní úřad

Hradec Králové - Primátor Hradce Králové zamítl odvolání firmy BAK proti výsledkům tendru na stavbu koupaliště téměř za 370 milionů korun. Zakázku nakonec získala firma Geosan z Kolína, ta slíbila, že areál postaví za 28 týdnů. Řada odborníků však tvrdí, že termín je příliš krátký, a tím pádem i nereálný. Firma BAK, která v soutěži neuspěla, výsledky soutěže napadla u primátora města. Mimo jiné proto, že dodavatel koupaliště je povinen odchytit vzácné živočichy v lokalitě, kde bude stavět. Vítězný projekt odchyt takové fauny nezahrnuje.

Geosan slibem ohromil i komisi veřejné soutěže. Koupaliště za 368 milionů korun dokončíme za 28 týdnů, denně v průměru prostavíme téměř dva miliony korun, slíbil vítěz Geosan. „Za 28 týdnů se ten projekt nedá postavit ani v létě,“ prohlásil generální ředitel společnosti BAK Trutnov Dušan Čížek. Mluvčí firmy Geosan Vlasta Končelová se však zaručila: „Garantujeme, že v nabídnutém termínu lze plnění veřejné zakázky zcela jistě realizovat.“

Firma BAK napadla výsledky soutěže u primátora Hradce. Mimo jiné proto, že dodavatel koupaliště je povinen odchytit vzácné živočichy v lokalitě, kde bude stavět. A to mu čas ještě zkrátí. „Napadáme to, že nabídka firmy Geosan není kompletní. Kdyby byla, musela by právě ten odchyt zahrnovat,“ dodal Dušan Čížek. Primátor Hradce Králové Otakar Divíšek (ODS) uvedl důvody, proč bylo odvolání BAKu zamítnuto: „Máme své odborníky a máme i znalecké posudky z ČVUT, které říkají, že termín je reálný, a na to byla ta hlavní námitka.“

Radnice vybrala Geosan jako vítěze soutěže ze sedmi uchazečů, čekala na rozhodnutí soudu, který zrušil insolvenční návrh na Geosan. Nejbližší nejkratší termín měl v soutěži Unistav: 41 týdnů, tedy o 3 měsíce delší než vítěz. Radnice termínu Geosanu přesto věří. „Musíme se opřít o odborné posudky. Pokud jeden odborný posudek říká, že je to možné, a říká to s plnou vahou, nemá komise důvod firmu vyřadit,“ potvrdil náměstek primátora města Josef Malíř (VPM).

Někteří účastníci sporu zvažují odvolání k antimonopolnímu úřadu, to může zahájení stavby opozdit o několik měsíců, případná nová soutěž až o rok.