Hasiči z Ruzyně pokřtili špičkově vybavenou hasičskou zbrojnici

Praha - Hasiči letiště Ruzyně získali nejmodernější stanici v Česku. Splňuje nejpřísnější normy a její vybavení je jedno z nejlepších v Evropě. Její stavba trvala 14 měsíců a stála celkem 230 milionů korun.

Moderní hasičskou zbrojnici mezi starým a novým letištěm dnes pokřtili sami letištní hasiči. Do nového se přestěhovali po třiceti letech. „Je to místo nejenom na uložení naší techniky, kde je možné umístit až šestnáct zásahových vozů, ale je zde i velký prostor pro výcvik našich hasičů, jak v oblasti žárového zatížení, tak i v oblasti fyzické kondice,” popisuje hlavní výhody nové stanice generální ředitelka Letiště Praha Hana Černochová.

V nové hasičské stanici je mimo jiné také výcvikový polygon, který simuluje nejrůznější varianty hasičova pracovního prostoru. K dispozici mají hasiči i několik letištních cisternových speciálů, které se vyznačují především svou velkou kapacitou. „Dokážou převézt velké množství hasební látky - tento vůz konkrétně převáží 12 tisíc litrů vody, 1500 litrů pěnidla a 250 kg prášku,” doplňuje přednosti vozu jeden z jeho řidičů Vladimír Stříbrný.

Hasiči ruzyňského letiště nezasahují pouze u letištních kolizí. Jsou totiž součástí integrovaného záchranného systému a vyjíždějí tedy například i k dopravním nehodám v okolí. Na ruzyňském letišti došlo k velkému leteckému neštěstí naposledy 19. února 1973, kdy TU 154 společnosti Aeroflot narazilo při přistání do země. Na místě zahynulo 66 cestujících. V letošním roce zasahovali hasiči podle jejich velitele Josefa Kadlece pouze dvakrát. Jednalo se ale o drobné nehody malých čtyř až pětimístných letadel.

V případě krizového řízení se může dispečer hasičské stanice propojit na více než dva a půl tisíce kamer ruzyňského letiště. Běžně pak může sledovat i program ČT24.