Za zničené biotopy golfisté zrekonstruují rybník

Ústí nad Labem - Milionovou pokutu dostali stavitelé golfového hřiště v Ústí nad Labem, protože nenávratně zničili vzácné biotopy, kde žili chránění obojživelníci a ptáci. Inspekce životního prostředí ale nezůstala jen u peněžitého trestu. Chce, aby viníci pomohli přírodě jinde.

Žáby nebo míčky? Stavitelé nového golfového hřiště se na ropuchy, čolky, slepýše a zpěvné ptáky příliš neohlíželi a část jejich stanovišť na bývalé výsypce zničili. „Česká inspekce životního prostředí to vyhodnotila jako velmi vážné pochybení a velmi vážné porušení zákona,“ konstatuje Jana Moravcová z České inspekce životního prostředí v Ústí nad Labem. „Já si myslím, že to byla nedbalost a že si v tu chvíli neuvědomili, co to může přinést za následky,“ brání se Tomáš Stöckel z CZ Golf Investment. „Dobře věděli, co dělají,“ oponuje Jana Moravcová.

Za škody, které způsobili, zaplatí stavitelé hřiště pokutu milion korun. Zničená stanoviště chráněných živočichů už ale do golfového areálu vrátit nelze. „Uvedení do původního stavu nebylo možné, takže jsme zvolili náhradní řešení,“ říká Jana Moravcová.

Stavitelé hřiště tedy musí splnit ještě druhou část trestu. Tou je povinná rekonstrukce třicet kilometrů vzdáleného rybníku v Ludvíkovicích na Děčínsku. „Je to jeden ze způsobů, jak napravit škody, které byly způsobeny v krajině,“ připomíná Petr Bauer ze Správy chráněné krajinné oblasti Labské pískovce. „My jsme s tím srozuměni a myslíme, že alespoň nějakým dílem přispějeme k tomu, aby příroda byla v pořádku,“ dodává Tomáš Stöckel.

Příkaz k nápravě škod na jiném místě, než staly, vydává inspekce málokdy. Taková sankce ale může přírodě pomoci více než pouhé vybírání pokut. „Do budoucna bychom se rádi vydali i touto cestou,“ uzavírá Jana Moravcová.

Zásluhou neobvyklého rozhodnutí ústecké inspekce životního prostředí se tak Ludvíkovický rybník brzy dočká úprav, kterých by se hned tak nedočkal.