Miladu si chtějí squateři koupit

Praha/Troja - V současnosti jediný squat v Česku, vilu Miladu v pražské Troji, čeká možná prodej. Správce pozemku se teď totiž pokouší prvorepublikový dům zapsat do katastru nemovitostí. Pokud by se mu to podařilo, už nic nebude bránit jeho dalšímu prodeji. Šestnácti squaterům, kteří ve vile bydlí, už jedenáct let hrozí, že se budou muset vystěhovat. Sice by ji sami rádi koupili, správce s nimi ale nechce jednat. Ústav pro informace ve vzdělávání budovu ani pozemek neudržuje. Až na několik úprav v interiéru mají stejný přístup ke svému obydlí samotní squateři.

Vila Milada pod Trojskou skálou je jednou z mála budov, která není zapsána v seznamu budov a oficiálně tedy neexistuje. Právě díky tomu ji squateři už jedenáct let obývají. Nikdo je totiž odtud nemůže vyhodit, i když se o to úřady i policie v minulosti několikrát snažily. Správce nemovitosti, Ústav pro informace ve vzdělávání, se teď pokouší vilu zapsat do katastru, aby ji mohl následně prodat. „Až bude objekt zapsán do katastru nemovitostí, nabídneme jej podle zákona o majetku České republiky jiným státním organizacím,“ uvedla mluvčí Ústavu pro informace ve vzdělávání Bohumila Beranová.

Chystanému odprodeji chtějí squateři zabránit. „V současné době se snažíme navázat kontakt s Ústavem pro informace ve vzdělávání, který s námi dosud odmítal jednat. Máme v úmyslu Miladu koupit, v případě pokusu o vyklizení se budeme adekvátně bránit,“ vzkázal Tomáš, mluvčí komunity squaterů vila Milada.

Ústav pro informace ve vzdělávání budovu ani pozemek neudržuje. Až na několik úprav v interiéru mají stejný přístup ke svému obydlí samotní squateři. Na nepořádek a hluk z koncertů si mnohokrát stěžovali obyvatelé z okolí i studenti z vysokoškolských kolejí. „Budou-li se objekty spravovat správně, ubude možností a squaty budou v nejbližších letech ustupovat,“ prohlásil náměstek ředitele městské policie Ludvík Klema.

Tlaky na prodej jsou velké i z toho důvodu, že se vila nachází v rezidenční čtvrti, domnívají se squateři. „Tady byl záměr, že by se tu měl stavět hotel,“ je přesvědčený bývalý squatter Milan Sowarix Pohl. Realitní makléř David Černík z Maxima Reality odhaduje tržní cenu nemovitosti až na 15 milionů korun.

Pokud se radikálové budou muset z vily Milada nakonec odstěhovat, neskončí na ulici, ale budou hledat náhradní objekt, předpokládá vedení městské policie.