Adventní trhy v Hradci Králové propagují český folklór

Hradec Králové - Osmnáctý ročník adventních trhů pořádá až do neděle v Hradci Králové tamní Muzeum východních Čech. Na jedno z největších setkání svého druhu přijeli řemeslníci a lidoví tvůrci, kteří udržují staré rukodělné tradice. Muzeum se tak snaží propagovat český folklór. Muzejní adventní trhy navštíví v Hradci každoročně během tří dnů dvanáct tisíc lidí.

Kapři na různý způsob, keramické, skleněné i z měděného drátu a s drahým kamenem. Dekorace z modrotisku, vánoční ozdoby ze slámy nebo betlémy ze šustí vytvořené přesně podle vzoru našich předků ze zapadlé české vísky. Takový pohled nabízejí tradiční adventní trhy hradeckého muzea. Zavítali na ně i řemeslníci ze sousedního Slovenska – například dráteník Jaroslav Rod přijel připomenout staré vánoční zvyky až z Dubnice nad Váhom. Umí hrát na fujaru i na brumli.

Hradečtí muzejníci pečlivě dbají na to, aby se na adventních trzích objevila opravdu jen čistá řemesla. Žádné kýče, žádní překupníci. „Chceme, aby tady byly tradiční technologie, to znamená věci, které už možná zapomínáme, a pak věci, které z těch tradičních technologií vycházejí. Ale může přijít i úplně nová věc, která má určitou estetickou hodnotu,” řekl ředitel Muzea východních Čech Zdeněk Zahradník.