Jablonec sází na minireaktor veliký jako skříň

Jablonec nad Nisou -  Radnice v Jablonci nad Nisou přišla s neobvyklým nápadem, jak čelit rostoucím cenám energií. Tamní radnice se zajímá o malý jaderný reaktor, který vyvíjí americká firma. Podle odborníků je to reálná možnost, ale až za několik desítek let. Jablonečtí přesto věří, že by to mohl být účinný způsob, jak vyřešit problémy se zajištěním tepla pro město.

Teplo v Jablonci nad Nisou patří k nejdražším v Libereckém kraji. Spory o něj se tady vedou už dlouho. Teď se objevilo překvapivé řešení. „Pro Jablonec nad Nisou by takový miniaturní jaderný reaktor byl úplně přesně na místě,“ říká senátorka a zastupitelka Jablonce nad Nisou Soňa Paukrtová.

Minireaktor vyvíjí soukromá americká společnost. Velký má být asi jako skříň, odpad z něj jako fotbalový míč. Vyrobí elektřinu pro celé město a zásobovat ho může i odpadním teplem. „Proč ne, ať se to zkusí. Hlavně když to bude fungovat,“ komentuje nápad jablonecké radnice jeden z obyvatel. „Levné to asi nebude, proto si myslím, že tady nebude,“ domnívá se druhý. „Viděl jsem to na internetu a je to dobrý nápad,“ uzavírá třetí.

Podle odborníků ale nelze očekávat, že by Jablonec spustil minireaktor během několika let. „To záleží na spoustě okolností. Například na tom, jestli se takovýhle malý reaktor vyplatí. Protože jejich vývoj na konci 60. let byl v podstatě zastaven, neboť byly neekonomické,“ vysvětluje předsedkyně Státního ústavu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová. „Já jsem spíš optimista, já bych to viděl tak na šedesát procent, že by se to mohlo zrealizovat. Ale pořád ještě vyzývám k tomu, abychom se naučili víc šetřit a víc využívat stávajících zdrojů,“ domnívá se starosta Jablonce nad Nisou Petr Tulpa.

Jedním z faktorů, který by vývoj minireaktoru urychlil, by podle Dany Drábové mohl být nedostatek elektřiny a její vysoká cena. V normální situaci je reálný odhad uvedení do provozu asi dvacet let.