Vláda podpoří vznik kampusu v Ústí nad Labem

Praha - Vláda dnes podpořila návrh ministra školství Ondřeje Lišky (SZ) na výstavbu kampusu Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem. Projekt za necelé dvě miliardy korun bude financován z evropských fondů, ministerstvem školství a přispěje také region. Vicepremiér v demisi Alexandr Vondra (ODS) dnes po zasedání kabinetu tlumočil ochotu financovat z prostředků ministerstva školství multifunkční a informační vzdělávací centrum v kampusu ve výši zhruba 420 milionů korun.

Kampus vzniká přestavbou bývalé Masarykovy nemocnice v centru města. Projektován byl pro 10.500 studentů a více než 1000 zaměstnanců a akademických pracovníků. Soustředěny tady budou všechny fakulty ústecké univerzity. Ministr školství Ondřej Liška (SZ) měl plán realizace předložit vládě už loni, původní návrh však musel být upraven. Nyní je podle ministerstva střízlivější a lépe odpovídá potřebám univerzity. Do roku 2013 by měly být dokončeny tři etapy stavby, kromě učeben a knihoven by mělo být vybudováno také informační centrum a laboratoře.

Veřejné finance půjdou zejména na stavbu multifunkčního vzdělávacího a informačního centra, jeho součástí budou například auly, učebny pro společenskovědní obory nebo administrativní zázemí.

Přes 840 milionů korun pak bude stát vybudování vzdělávacího laboratorního centra, které bude určeno pro výuku přírodovědných a technických oborů, výzkum a laboratoře. Tato část studentského městečka bude financována z fondů EU, konkrétně z programu Výzkum a vývoj pro inovace.