V Hradci Králové probíhá unikátní výstava brnění

Hradec Králové - Chladná krása plátové zbroje - tak se jmenuje výstava, kterou připravilo Muzeum východních Čech v Hradci Králové. Kolekci zbrojí, pro které se mezi lidmi vžil název brnění, dávali odborníci dohromady čtyři roky.

Nejstarší dochovaná plátová zbroj v Česku pochází z roku 1480. Když se pro ni autor výstavy Stanislav Hrbatý vydal na lednický zámek, myslel si, že jede pro kopii. Až na místě zjistil, že je to originál.

Podobnou kolekci plátových zbrojí, která představuje vývoj od 15. do počátku 17. století, podle autorů výstavy v Česku zatím nikdo nepředstavil. Exponáty zapůjčily dvě desítky zámků, hradů a muzeí. Až na výjimku jsou to originály. „Návštěvníci zde najdou většinu typů a vývojových řad a mohou je na jednom místě porovnávat,“ říká ředitel Muzea východních Čech Zdeněk Zahradník.

Zatímco v počátcích plátové zbroje sloužily k bojům, později se stávaly spíše reprezentační ozdobou. Kdo jednotlivé, až třicet kilogramů vážící ocelové obleky nosil, se většinou neví. „Původ těch předmětů je z větší části anonymní. I u exponátů zapůjčených z muzeí málokdy víme, odkud pocházejí nebo komu sloužila,“ přiznává Stanislav Hrbatý.

Výstava má vlastní internetové stránky. Součástí projektu bylo i vydání knihy.