Studenti farmaceutické fakulty soutěžili v lékárenské komunikaci

Hradec Králové - Nejlepší studenti Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy se zúčastnili mistrovství v lékárenské komunikaci. V Hradci Králové museli pře fiktivními klienty ukázat, jak nejlépe jednat s pacientem. Jejich výkony hodnotila odborná porota. Vítězové se probojovali do celorepublikového finále, kde se utkají se studenty z brněnské Veterinární a farmaceutické univerzity. Celorepublikové finále proběhne 30. dubna v Praze.

„Bodové ohodnocení dáme podle toho, jak student vystupuje a plní kritérium,“ uvedla porotkyně České lékárnické komory Iveta Uličná. Aby se porotě výkony soutěžících lépe hodnotily, úkol pro každého studenta zněl stejně: Do lékárny přichází žena, která chce lék na kašel, pro který ji poslala její sousedka. Požaduje konkrétní výrobek známý z reklamy.

Lékárnice by měla zjistit, zda je lék pro pacientku vhodný a nabídnout jí případně něco jiného. „Myslím, že to byla skvělá zkušenost, protože ve škole se s něčím takovým nesetkáme. V podstatě celé naše studium spočívá v neustálém biflování,“ řekla ČT soutěžící studentka Farmaceutické fakulty Kateřina Šemberová.

„Podle názorů veřejnosti někde komunikace lékárníka s pacientem vázne. Studentům chceme ukázat cestu, aby dokázali s pacientem efektivně komunikovat,“ dodal zástupce pořadatele ze Spolku českých studentů farmacie Jan Röder. Mistrovství v lékárenské komunikaci se zúčastnilo dvanáct studentů. Protože ale bylo zájemců mnohem víc, pomohl s výběrem soutěžících písemný test.