Královéhradecký kraj chce oddlužit některé nemocnice

Hradecko - Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje dluží dodavatelům zhruba 175 milionů korun. Bezprostředně ohrožené insolvenčním řízením a konkursem jsou nemocnice v Náchodě a v Rychnově nad Kněžnou. Rychnovská nemocnice dluží 54 milionů, nemocnice v Náchodě 88 milionů korun.

Ředitel Oblastní nemocnice Náchod Miroslav Švábl se nechal slyšet, že probíhá šetření, proč k takovému zadlužení došlo. Kraj chce poslat nemocnicím v Náchodě a v Rychnově 15 milionů korun, jako první záplatu na nejstarší a nejrizikovější dluhy a na uhrazení starých faktur po lhůtě splatnosti. Schválit to musí ještě rada a zastupitelé.

Ředitel Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje Martin Scháněl věří, že se tímto způsobem nemocnice stabilizují. Kraj si od zadlužených nemocnic, samostatných akciových společností, drží odstup. Přímou záruku za ně před dodavateli nevezme. Nechce riskovat obstavení účtů nebo případnou exekuci.

Do nemocnic v Náchodě a v Rychnově přijdou lidé z vedení holdingu, aby dohlédli na ředitele. Martin Scháněl k tomu dodal, že budou kontrolovat hospodaření nemocnic a monitorovat vynakládání finančních prostředků. Krajská radní Jana Třešňáková sdělila, že pokud krajská rada a zastupitelstvo dotaci schválí, tak se finance přesunou z rezervy, která byla určená k vyplácení darů na regulační poplatky.

Ředitel Scháněl řekl, že kraj bude muset ještě letos poslat Zdravotnickému holdingu nemocnic další záchrannou dotaci, možná i dvojnásobnou.