Silnici z Liberce do Jičína vybere ministerstvo ze tří variant

Liberec - Jedna z nejnebezpečnějších a nejpřetíženějších silnic Libereckého kraje se snad brzy dočká řešení. Jedná se o úsek rychlostní silnice R35 na trase mezi Libercem a Jičínem. Úřady se na trase již šest let nemohou shodnout s obcemi a také s ochránci životního prostředí. Nové studie nyní začne kraj projednávat se všemi, kterých se dotýkají. Jižní varianta, která vede přes Středočeský kraj, však podle odborníků neřeší dopravu mezi Libercem a Jičínem. Liberecký kraj s ní proto příliš nepočítá, podobně jsou na tom Středočeši. Konečné slovo tedy bude mít ministerstvo dopravy.

Severní varianta, která kopíruje stávající přetíženou silnici, je z pohledu dopravy nejvýhodnější, oznámil v minulosti už dvakrát Liberecký kraj. Ministerstvo životního prostředí ale pokaždé studii vrátilo zpět. Jednou obsahovala chyby ve výpočtech, podruhé nebyla kompletní. Kraj tak rozhoduje o úseku z Liberce do Jičína už potřetí, tentokrát jsou ve hře tři varianty: superseverní, severní a jižní. „Rozhodne větší podpora samospráv dotčených území a jejich obyvatel,“ uvedl hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler (ČSSD).

Nejnovější je superseverní varianta, která by se napojila na doposud špatně dostupné Semilsko. Podle studie ale převažují nevýhody. „Superseverní je nejdražší a podle studie je bohužel i nejkontroverznější z pohledu životního prostředí,“ poukázal radní Libereckého kraje pro dopravu Martin Sepp (ČSSD). Severní varianta, která vede přes chráněnou oblast Českého ráje, počítá v novém kabátě se třemi tunely. Odpůrce, kteří proti ní už šest let protestují, ale ani tak nepřesvědčila. „Transitní doprava kamionů Český ráj poznamená, ať budeme chtít, nebo ne. V tomhle směru tam posun není,“ prohlásil zastupitel Turnova a odpůrce severní varianty Tomáš Tomsa (nez.).

Podle odpůrců navíc studie znovu obsahuje chyby, hodnocení severní a superseverní varianty prý ve skutečnosti vychází jinak. „Neříkám, že ty chyby jsou nějak dramatické jako dřív. Rozhodně však víme o několika věcech, na základě kterých je možné ty varianty propočítat trochu jinak, než jak vyšly ve výsledku,“ vysvětlila odpůrkyně severní varianty Martina Pokorná z občanské společnosti SOS Český ráj. Jižní varianta, která vede přes Středočeský kraj, podle odborníků neřeší dopravu mezi Libercem a Jičínem. Liberecký kraj s ní proto příliš nepočítá a podobně jsou na tom Středočeši. „Středočeský kraj s jižní variantou ve svých plánech nepočítá,“ potvrdil radní Středočeského kraje pro dopravu Robin Povšík (ČSSD).

Pravděpodobně se tak bude rozhodovat mezi severní a superseverní variantou. Ať ale Liberecký kraj doporučí jakoukoliv, konečné slovo bude mít ministerstvo dopravy, které už nyní preferuje tu severní, tedy silnici přes Český ráj.