Obce bojují za vesnické a pojízdné prodejny

Pardubice - Menší obce na Pardubicku se snaží za každou cenu udržet vesnické a pojízdné prodejny. Samy to ale nezvládnou, pomoct musí Pardubický kraj. Na malých prodejnách jsou závislí hlavně starší a nemocní lidé. Obchůdky se smíšeným zbožím tak stále fungují, přestože je každý rok obce dotují z vlastních rozpočtů. Nyní na tyto služby přispěje i kraj z Programu obnovy venkova.

Prodejna, kam kdysi chodila celá vesnice na nákupy, je dnes prázdná a nevyužitá. Právě takhle skončila řada vesnických prodejen. Například v Radhošti se v bývalé Jednotě vystřídali tři nájemníci. Dnes jsou v obci odkázáni na zásobování pojízdnou prodejnou. „Lidé mají možnost alespoň dvakrát v týdnu nakoupit čerstvé potraviny a základní potraviny,“ říká starostka Radhoště Miloslava Dočekalová.

Zatímco do některých obcí dojíždějí prodejny na kolech, jinde, jako například v Dřítči na Pardubicku, mají soukromou prodejnu se smíšeným zbožím. „Zákazníci jsou, ale je to práce na dvanáct až čtrnáct hodin denně. Pro mě a moji ženu je to dost náročné,“ přiznává provozovatel prodejny Miroslav Moskal.

Obchod navštěvují důchodci i rodiny, kterým se nevyplatí cesta za nákupem do supermarketu. „Nakupuji převážně pro nemohoucí důchodce, kteří do prodejny nemohou dojít a nemohou si nikam zajet,“ vysvětluje zákazník Josef Papík.

Obce musejí na provoz prodejen přispívat. O dotaci proto požádaly Pardubický kraj. „Nesmí se jednat o veřejnou podporu, proto je dotační titul nastaven tak, aby příspěvek dostávala obec, která to potom rozdělí,“ uvádí radní Pardubického kraje Václav Kroutil. „Co vybereme na nájmu, tak stejnou částku dodá obec a tato celá částka pak přijde na vybavení prodejny,“ uzavírá starosta Dřítče Jozef Petrenec.

Z Programu obnovy venkova půjde na vesnické a pojízdné prodejny přes 450 tisíc korun, tedy vždy polovina předložených nákladů. Peníze si rozdělí dvacítka obcí.