Hejtman Franc a jeho náměstek bydlí za čtyři stovky měsíčně

Hradec Králové - Opoziční ODS v zastupitelstvu Královéhradeckého kraje kritizuje, že hejtman Lubomír Franc a jeho první náměstek Josef Táborský bydlí ve služebních bytech kraje úplně zdarma. Platí jen jakousi daň, která je ale několikanásobně nižší než běžný nájem. ODS dokonce zveřejnila propočet, podle kterého hejtman a jeho náměstek platí měsíčně za služební byt asi čtyři sta korun. Oba politici se odvolávají na rozhodnutí rady a nevidí v tom žádný problém. Vicehejtman Táborský řekl, že pokud ho někdo vyzve, je společně s hejtmanem připraven platit za ubytování víc.

Poprvé v historii Královéhradeckého kraje bydlí hejtman a první náměstek přímo v úřadě. Rada jim zdarma půjčila zařízené byty v sídle kraje s plochou tři desítky metrů čtverečních. Každému přičte k platu dva tisíce měsíčně jako hodnotu požitku, tu příjemci zdaní. Opoziční ODS zveřejnila výpočet, podle kterého tak oba platí za byt měsíčně kolem čtyř set korun, což je asi patnáctina běžného nájmu. „Je to naprosto nestandardní a nedomnívám se, že by daňoví poplatníci museli za každou cenu dotovat nájemné ať už pro hejtmana nebo pro jeho náměstka,“ zdůrazňuje opoziční zastupitel Miloslav Plass. „Je to funkční požitek, který mi byl schválen radou. Já to takto respektuji a platím to, co ze zákona vyplývá,“ vysvětluje královéhradecký hejtman Lubomír Franc.

Hejtman pochází z Broumova vzdáleného 76 kilometrů, vicehejtman Táborský z Kopidlna, které leží 61 kilometrů od Hradce Králové. Hrubý měsíční plat hejtmana je přitom 81 110 korun a vicehejtmana 73 650 korun. „Já ani pan hejtman jsme nepřipravovali ani nikterak neovlivňovali tyto nájemní smlouvy. Nemáme s tím žádný problém,“ hájí se vicehejtman Josef Táborský.

Koaličním partnerům ČSSD výhody poskytnuté hejtmanovi a jeho zástupci nevadí. Ani lidovci Vladimíru Dernerovi, který v minulosti v opozici nesmiřitelně kritizoval tehdy vládnoucí ODS. „Bydlení mimo domov není požitek, ale spíš zátěž pro jednotlivé lidi a otázka financí v tomto nehraje roli,“ domnívá se náměstek hejtmana Vladimír Derner. „Vzhledem k jejich výši příjmů není potřeba dávat jakékoliv úlevy. Správa majetku by měla stanovit naprosto běžný nájem tak, jak je koncipován ve vztahu k jiným podnájemníkům administrativního centra,“ uzavírá zastupitel Plass.