Veřejně prospěšné práce snižují obecní nezaměstnanost

Liberec - Města a obce na Českolipsku hromadně zřizují místa veřejně prospěšných prací. Chtějí tak pomoci lidem, kteří kvůli krizi práci marně shánějí. Nezaměstnanost v regionu se sklářským a automobilovým průmyslem prudce stoupá a volných míst je tam málo. Veřejně prospěšné práce tak v konečném důsledku pomáhají nejen lidem, ale užitek z nich mají také samotné obce.

Veřejně prospěšné práce jsou účinným lékem, který tlumí projevy hospodářské krize na Českolipsku. Ještě loni obce takto zaměstnávaly své občany málo a jenom některé. Teď prakticky není obce, která by alespoň pár míst nevytvořila. „V současné době město Česká Lípa požádalo o zřízení deseti pracovních míst. Práci pro tyto lidi máme,“ hlásí starostka České Lípy Hana Moudrá.

Úřad práce obce ve zřizování těchto míst podporuje. Loni na každé místo přispíval sedmi tisíci korunami měsíčně. Letos dotaci ještě zvýšil. „Navýšení na veřejně prospěšné práce o tři tisíce korun proti loňskému roku je pro obce a města určitě motivační,“ konstatuje mluvčí Úřadu práce v České Lípě Marcela Ottová.

Boom veřejně prospěšných prací přišel s jarem. V březnu obce zaměstnávaly sto dvacet lidí, teď už dvě stě padesát. „Nejvíce je využíváme na ruční úklid města,“ informuje mluvčí Městského úřadu Česká Lípa Kateřina Amrichová. „Pokud není jiná práce, tak je to docela dobré,“ přiznává Ludmila Tunová, která nabídku města využila. „Já byla na sociální péči a teď jsem ráda, že jsem tu práci dostala,“ dodává její kolegyně Antonie Demeterová.

Další obce zřízení míst veřejně prospěšných prací připravují. Například Okrouhlá zaměstná v létě minimálně deset lidí, kteří se budou podílet na protipovodňových opatřeních v obci. „Obec Okrouhlá i její občané na tom mohou jedině vydělat,“ je přesvědčen starosta Jiří Vosecký.

V rámci Libereckého kraje je na tom Českolipsko nejhůř. Průměrná míra nezaměstnanosti zde přesáhla 12 % a na jedno volné pracovní místo připadá dvacet uchazečů.