V Pardubicích půjde do komunálních voleb nová strana Pardubáci

Pardubice - Sdružení pro Pardubice (SPP) opustilo 15 lidí, kteří vzápětí založili nové politické uskupení Pardubáci. V komunálních volbách, které proběhnou příští rok, už budou usilovat o hlasy voličů. „Rebelům“ vadilo, jak se koaliční subjekt na radnici stavěl k některým kauzám - například k výletu deseti pardubických zastupitelů na Floridu, který jim zčásti platil tamní hokejový klub. Podle nich vládne navíc na radnici korupční prostředí. Primátor města Jaroslav Deml (ODS) ale něco takového odmítá.

„Poslední kapkou byla kauza Florida. My jsme chtěli, aby Sdružení pro Pardubice trvalo na tom, aby se tato akce dořešila i za cenu toho, že opustíme koalici na radnici,“ řekl Oldřich Hlaváč.

Deset zastupitelů, kteří si nechali část zájezdu na Floridu zaplatit od hokejového klubu, bylo časté téma v médiích. Pět z nich zasedalo v předsednictvu Městského rozvojového fondu Pardubice, který klubu pronajímá arénu a rozhoduje například o výši pronájmu. Dva zastupitelé z fondu odstoupili, ale dostali funkce v jiných městských firmách. „Pokud se zastupitelé dostali do střetu zájmu, nahradil je někdo jiný, to je v pořádku. Na zvolení do jiné funkce je potřeba 20 hlasů a ty se našly,“ řekl náměstek primátora Alexandr Krejčíř (ODS).

V současném vedení města má SPP tři radní, z toho dva náměstky, a celkem osm zastupitelů. Radu tvoří vítězná ODS, SPP a lidovci. V opozici jsou sociální demokraté, komunisté a Zelená pro Pardubice. Pardubáci sestaví program posledního května na ustavující schůzi.

Bývalí členové SPP jsou zklamaní z atmosféry na radnici, podle nich napomáhá korupčnímu jednání. Jde například i o prodej akcií hokejového klubu podnikateli Romanu Šmidberskému. Město je prodalo za 25 milionů korun, přitom jiný zájemce nabídl o deset milionů víc. Na slovo korupce reagoval náměstek Krejčíř o něco víc popudlivě. Podle něj to „mladí a neklidní“ nemohou myslet vážně a podle něj se „chtějí zviditelnit a používají metody jako sociální demokracie“, uvedl.

Miroslav Petráň, který Sdružení pro Pardubice v roce 1992 zakládal, řekl, že je nové uskupení ve volbách neohrozí. Podle něj mladá frakce měla se staršími členy stejné názory, ale lišili se v cestě k jejich dosažení. „Když jsem je do sdružení přivedl, tak jsme jim neříkal, že do dvou let ve městě všechno změníme. Jsou mladí a netrpěliví. I vítězství je doprovázeno řadou překážek,“ řekl Petráň, který je sám kritikem politického prostředí v Pardubicích. „Toto volební období je nejhorší od roku 1989, proto jsem ani nechtěl poprvé po 17 letech být v městské radě,“ řekl.