Netradiční policejní expozice v Jičíně varuje před drogami

Jičín - V historické části Jičína vzniklo drogové doupě. A to přímo v budově tamní policie. V tomto případě se však nenaplňuje české přísloví: Pod svícnem bývá tma. Věrnou napodobeninu totiž vytvořili sami kriminalisté jako varování před drogovou závislostí. A na prohlídku zvou hlavně žáky a studenty škol. Dosavadní zájem je překvapivě veliký, a to nejen mezi mládeží, ale například i mezi rodiči, pedagogickými pracovníky či vychovateli.

Drogové doupě působí podle jeho návštěvníků velmi autenticky. Špína a nepořádek, na stole prášky a injekční stříkačky, lahve od dopitého alkoholu. Zkušení kriminalisté říkají, že k pravé atmosféře takového doupěte snad chybí jedině zápach. „Tak ten jsme tady nechtěli vytvořit. Přesto si myslím, že tento prostor má dost vypovídající hodnotu,“ říká mluvčí jičínské policie Hana Klečalová.

Policejní preventisté chtěli názorně ukázat, jak mohou také žít lidé, kteří experimentují s návykovými látkami jakéhokoli druhu. Předpokládají, že expozice na školáky zapůsobí víc než nějaké brožury nebo letáky. „Nikdy bych se do toho nechtěla dostat, vypadalo to jako skutečné,“ popisuje první dojem z návštěvy „drogového doupěte“ studentka Kateřina. „Já si myslím, že je to zajímavé a rozhodně mě to poučilo o drogách, že si mám dávat pozor,“ dodává její spolužák Radim. „Při vytvoření tohoto prostoru jsme se inspirovali skutečnými případy,“ přiznává Hana Klečalová. „Každá prevence je samozřejmě dobrá. Pravda je, že u těch mladších ročníků by to mohlo vyvolat děs, že takto mohou lidé fungovat. U těch starších pubescentů a adolescentů se trochu obávám, jestli se nepřijdou přesvědčit do jiných, skutečných doupat, jestli je to tam tak zlé, jak se to tady předvádí,“ uvádí dětský psycholog Jan Lašek.

I když pomyslné drogové doupě vzniklo hlavně pro studenty, kteří sem ve skupinách přijíždějí v rámci výuky, přijít může kdokoli. „Ale vždy po předchozí domluvě,“ připomíná Hana Klečalová a upozorňuje, že doba trvání expozice je časově neomezená. Záležet bude především na zájmu lidí.