Skladatel Jiří Šlitr má v Rychnově druhou pamětní desku

Rychnov nad Kněžnou – Hudební skladatel a spoluzakladatel divadla Semafor Jiří Šlitr má ode dneška v Rychnově nad Kněžnou druhou pamětní desku. Je v přísálí kina, v němž se konají hudební a divadelní festivaly Šlitrovo jaro. Dříve instalovaná deska se nachází v aule rychnovského gymnázia, kde Šlitr studoval. Řekl to pořadatel Šlitrova jara Jan Tydlitát.

Dnes odhalená deska vznikla před pěti lety a měla být původně umístěna v Praze na domě, v němž Šlitr žil. Protože se nepodařilo s majitelem domu dohodnout, skončila deska v Rychnově. Ani tam však nebylo jednoduché pro ni najít místo. „Deska totiž nemůže být venku. Hledal se vhodný interiér,“ vysvětlil Tydlitát.

Pamětní žulovou desku zhotovil sochař Václav Novák z Prahy. Na desce o ploše přibližně metru čtverečního je koncertní křídlo se Šlitrovým portrétem, podpisem a daty narození a úmrtí. Dnešního odhalení se mezi více než stovkou přítomných zúčastnily i Šlitrova dcera Dominika Křesťanová a její matka Bohumíra Peychlová.

Šlitr by měl mít v Rychnově ještě třetí desku, a to na domě, kde Šlitrovi bydleli. Deska byla odhalena na jaře 2003 při desátém ročníku Šlitrova jara, ale krátce nato musela být kvůli špatnému stavu fasády na domě sňata. Nyní se čeká, až majitelé domu fasádu opraví. Připomínkou na Šlitrův pobyt v Rychnově je ještě jeho busta v parku před gymnáziem.

Spoluzakladatel pražského divadla Semafor Jiří Šlitr se narodil v roce 1924 v Zálesní Lhotě na Semilsku, zemřel v prosinci 1969 v Praze. V Rychnově nad Kněžnou Šlitr strávil studentská léta. Na rychnovském reálném gymnáziu v roce 1943 maturoval.