Kladno multifunkční halu nepostaví, zakázal to kraj

Kladno - Multifunkční sportovní aréna v Kladně nebude. Poté, co úředníci z regionální rady městu neschválili čerpání evropských dotací, definitivní stopku výstavbě haly dal kraj, který zakázal kácet stromy, které měly stavbě ustoupit. Město už ale má plány, jak peníze využije jinde. Nabízí se možnosti pro revitalizaci sportovních zařízení a rozšíření nabídek pro pohybové aktivity včetně těch méně obvyklých.

V Kladně měla stát multifunkční hala pro 8 tisíc diváků za miliardu korun. Na její stavbu už bylo vše připraveno, vypracovat projekty trvalo dva roky a stálo to několik milionů. Úředníci teď ale řekli: sportovní arénu v Kladně nechceme. „Regionální rada vyřadila tento projekt z dotačního titulu proto, že nebyly splněny základní podmínky, a to využití té haly pro širokou veřejnost. Oni to měli pro vrcholový sport,“ vysvětluje zákaz náměstek Středočeského kraje pro životní prostředí a zemědělství Miloš Petera. „Ta hala byla plánovaná samozřejmě i pro vrcholový sport, ale z velké části především pro pořádání kulturních akcí a sloužila by i ke sportovnímu vyžití Kladeňáků,“ hájí projekt mluvčí kladenské radnice Libor Kasík.

Další čáru přes rozpočet Kladnu udělal kraj. Zakázal kácet téměř sedm set stromů, které měly kvůli výstavbě haly padnout. Nepomohla ani záruka města, že za každý zničený strom vysadí nový. „Nebyl by to kompaktní lesopark, ale vznikla by různá lokální místa, a to se nám zdálo málo. Nebylo by to tak hezké, jako je to v současné době,“ dodává Miloš Petera.

Místo haly se prodlouží in-line dráha nebo opraví koupaliště

Sto čtyřicet milionů korun z evropských fondů ale nepřijde nazmar. Město už má spoustu jiných nápadů, jak je využít. Chtělo by například revitalizovat letní koupaliště. „Máme další projekty, například opravu a rekonstrukci hornické haly, s tím souvisí i rekonstrukce haly Bios, která je u zimního stadionu,“ vypočítává Libor Kasík. Město uvažuje i tom, že by za evropské peníze prodloužilo dráhu pro in-line bruslení směrem do lesa. Stávající okruh totiž nevyhovuje velkému počtu zájemců o tento sport. Bude ale záležet na dohodě o pronájmu s Lesy ČR.