Pardubice vydaly vyhlášku, teď ji porušují

Pardubice - Pardubice zřejmě porušují vlastní městskou vyhlášku. Ta ukládá povinnost vybírat pětiprocentní poplatek ze vstupného při kulturních a sportovních akcích, které město nepořádá. Jenže na hokejových a basketbalových utkáních v pardubické ČEZ Areně je město nevybírá. Dostává se tak do sporu se svými vlastními rozhodnutími.

Městský úřad Pardubice I podle některých zastupitelů měří dvojím metrem. Z kulturních akcí poplatek ze vstupného vybírá. Od extraligových hokejistů a basketbalistů ale ne. „Pokud pardubický obvod číslo 1 neuplatňuje po těchto dvou subjektech plnění vyhlášky, tak ji vlastně porušuje, to jednoznačně,“ zdůrazňuje zastupitel Pardubic František Brendl.

Přitom jak hokej, tak basketbal jsou nejnavštěvovanější sporty ve městě, a ročně by tak obvod mohl získat až statisíce korun. Starostka ovšem o vybírání poplatků pochybuje. „Není zcela jasná vyhláška o vybírání místních poplatků ze vstupného, protože jsou tam určitá omezení, která musí město jednoznačně vysvětlit,“ odůvodňuje nečinnost starostka obvodu Pardubice I Hana Tomanová. „Předpokládala bych, že se obvod řídí přesně zákony a vyhláškami. V tomto případě tedy obvod vyhlášku porušil,“ konstatuje náměstkyně pardubického primátora Štěpánka Fraňková.

Úřad ještě může částku požadovat zpětně. Takový krok prý také zváží. „Máme ještě čas to uvést do pořádku, ale důležitá bude debata o existenci vyhlášky,“ říká starostka Tomanová.

Část vedení radnice je totiž přesvědčeno, že vyhláška by se měla zrušit úplně. „Je lepší vyhlášku zrušit a všem nastavit stejné podmínky,“ soudí zastupitel Pardubic Jan Linhart. Je tedy velmi pravděpodobné, že spornou městskou vyhlášku zastupitelé Pardubic v dohledném čase zruší.