Stanici ochrany fauny v Pavlově zachrání kraj

Pavlov (Vysočina) - Na ohrožené druhy specializovaná Stanice ochrany fauny v Pavlově u Ledče nad Sázavou, která rovněž pečuje o zraněná nebo nemocná zvířata, nebude od příštího roku financována ze státních dotací. Letos naposledy funguje ze státních prostředků pod Agenturou ochrany přírody a krajiny, stát ale na její provoz nemá do budoucna prostředky. Obavy ze zániku stanice rozptýlili až zastupitelé kraje Vysočina, kteří avizují zájem udržet zařízení v chodu i ochotu stanici financovat.

„Kraj má jednoznačně zájem to udržet, podobně se k tomu staví i města Ledeč, Světlá, obec Pavlov. Takže já jsem optimista a věřím, že na příštím zastupitelstvu schválíme další postup tak, aby stanice zůstala…,“ řekl ČT jeden z radních kraje Vysočina Zdeněk Ryšavý (ČSSD).

Václav Hlaváč z Agentury ochrany přírody a krajiny soudí, že finanční prostředky od kraje pomohou stanici dosáhnout na peníze z evropských fondů. Především díky hrazení nákladů na zpracování projektu, který nezbytnou podmínkou žádosti o evropské finance. „Minulý týden rada kraje schválila 200 tisíc na pořízení té projektové dokumentce,“ dodal Ryšavý. Podle Ryšavého existuje na radnici ochota se vedle půjčky na výkup pozemků rovněž finančně podílet na provozu zařízení.

Stanice každoročně přijme zhruba 300 zvířat neschopných života ve volné přírodě a zavítá sem průměrně 5 tisíc návštěvníků.