Nabídka Aera na noční létání popudila místní

Odolena Voda - Obyvatelé z okolí vodochodského letiště se bouří proti hromadným nočním výcvikům, které nabízí na svých internetových stránkách společnost Aero. Proti nadměrnému hluku a za jeho omezení bojují místní lidé již delší dobu, nyní se však obávají, že mu budou vystaveni i v nočních hodinách. Internetovou upoutávku považují zastupitelé blízkých obcí za provokaci.

Létání po západu slunce chtěla společnost Aero uspořádat na žádosti pilotů, kteří k licenci potřebují získat také noční doložku. Za provokaci považují nabídku místní obyvatelé také proto, že vedení společnosti Aero přislíbilo klid po desáté hodině večerní. Po jejich zájmu o charakter akce společnost nabídku opravila.

Obyvatelé o provozu letiště:

Libor Holík /nez./, starosta Panenských Břežan: „To je strašné, to je rachot, a oni vám lítají pořád dokola. Lítají třeba tři a pořád dokola, takže ho máte každé tři minuty nad hlavou.“

Alena Navrátilová, obyvatelka Panenských Břežan: „V noci se nevyspíte, nemůžete mít otevřené okno, nemůžete mít nic. Barák vám takhle vibruje, protože vám nad ním lítají.“

„My jsme tam původně psali noční létání, není to přímo noční létání, je to létání do 22. hodiny,“ uvedla pro ČT mluvčí Zuzana Kučerová. Dodala, že avizované půlnoční překvapení mělo být následným neletovým bodem programu, které nijak nesouvisí s provozem letiště.

Lidé se proti letišti začali bouřit zejména poté, co se vedení Aero Vodochody rozhodlo do 2 let rozšířit původně podnikové letiště na mezinárodní. Ročně by tu přistávalo až 35 tisíc letadel. Teď se k záměru připravuje dokumentace, do půl roku by se měla začít projednávat studie vlivu na životní prostředí.