Pravěká vesnice u Všestar otevírá své brány

Všestary - Unikátní pravěkou vesnici budují už od roku 1997 u Všestar na Královéhradecku studenti a učitelé tamní univerzity. Dosud byla dostupná pouze studentům a školním exkurzím, tento víkend ale vesnice otevře své brány i laické veřejnosti. Objekt ukazuje život v pravěku od mladší doby kamenné až po starší dobu železnou, do období před příchodem Keltů. Celá vesnice vznikla podle archeologických výzkumů, které věrně odrážejí vzhled objektů.

Ojedinělý projekt pak chtějí autoři rozšířit na archeopark s celoročním provozem muzea pravěku. „Návštěvník by měl možnost vidět obydlí z pravěku a technologická zařízení v podobě pecí na tavbu železa, bronzu či k výpalu keramiky,“ uvedl archeolog z královéhradecké univerzity Radek Tichý.

Nezisková Společnost experimentální archeologie odhaduje náklady na archeopark na 30 milionů. V rámci financování žádá také o podporu Evropské unie. Projekt archeoparku chtějí studenti dokončit do dvou let.

Ve vesnici se nachází pravěká obydlí, řemeslnický areál s pecemi na keramiku, studna a pravěká výrobna stavební hlíny. Stavby jsou vyrobeny za použití původních postupů a replik nástrojů. Použita byla například kamenná sekyra či dřevěné motyky. K vidění je také původní zemědělství a nechybí ani místo, kde pravěcí lidé uctívali svá božstva. Na vyvýšeném místě je pak i pohřebiště s mohylami a hroby.

  • Projekt archeoparku autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/862/86158.jpg
  • Projekt archeoparku autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/862/86157.jpg