Vízmburk svou bránu zatím neotevře

Vízmburk - Smutný osud potkal zříceninu hradu Vízmburk poblíž Červeného Kostelce, která měla být od května vůbec poprvé v historii zpřístupněná lidem. I přes optimistické plány zůstane dále uzavřená, památkáři do ní návštěvníky nechtějí pustit kvůli špatné statice lešení. Dobrovolníci ze Sdružení pro Vízmburk turisty přesto provázejí alespoň po okolí zříceniny. Znalci památek však nepochybují o tom, že Vízmburk stojí za to navštívit.

Velká sláva se nekoná, těžká dřevěná vrata hradní zříceniny zůstávají zavřená. Zklamaní jsou hlavně dobrovolníci ze Sdružení pro Vízmburk, kteří o zpřístupnění památky dlouhodobě usilují. „Snažili jsme se, aby tady vznikl nějaký život, aby se to místo probudilo,“ prohlásil Jaroslav Balcar ze Sdružení pro Vízmburk. Přitom ještě v březnu sdružení věřilo tomu, že se hrad návštěvníkům otevře, jeho plány se změnily po schůzce s vedením Národního památkového ústavu v Josefově, jehož ředitel Jan Čiháček přišel s nečekanou informací: „Vízmburk se kvůli provizornímu zastřešení otevřít nemůže, posudek jednoznačně označil tuto konstrukci jako ohrožující životy a majetek.“ Jaroslav Balcar vyjádřil své pocity: „Bylo to veliké zklamání.“

Sdružení pro Vízmburk však rozhodnutí památkářů neodradilo, pro návštěvníky připravilo alespoň prohlídky okolí zříceniny. „Budou tady dvě průvodkyně, návštěvník se může podívat na naučnou stezku,“ vysvětlil Jaroslav Balcar. A znalci památek nepochybují, že Vízmburk je zříceninou, kterou opravdu stojí za to navštívit. „Jedná se o významnou raně gotickou hradní architekturu. Hrad je zajímavostí také tím, že by mohl být učebnicí architektury a zdění, neboť v té době, ve které vznikl, také téměř zanikl,“ uvedl kastelán Ivan Češka z Národního památkového ústavu.

Okolí Vízmburku si lidé za doprovodu průvodce mohou prohlédnout v květnu o víkendech a od června do konce srpna pak každý den.