Oslavy Jana Nepomuckého - Vltavu brázdí gondoly

Praha - Až do neděle budou v Praze v rámci barokních slavností na počest Jana Nepomuckého a jeho svatořečení brázdit Vltavu benátské gondoly. Takzvané svatojánské Navalis jsou rekonstrukcí původních barokních slavností s osvětlením a hudbou. Slavnosti zahájil už včera kardinál Miloslav Vlk podvečerní mší v katedrále svatého Víta. Odtud se procesí vydalo ke Karlovu mostu, kde lidé k uctění světce položili květiny a odhalili kopii původní mřížky v místě, kde byl Jan v roce 1393 shozen do Vltavy.

Svatý Jan Nepomucký je jedním z nejvýznamnějších českých světců - kromě toho, že je patronem naší země, ochraňuje i lodníky, mlynáře, plavce nebo mosty. Původní barokní svatojánské Navalis se konaly od světcova svatořečení v roce 1729. 

Hold svatému Janu vzdali v pátek i gondoliéři - večer na Vltavu vplulo sedm gondol přímo z italských Benátek. Lidé se tak mohou pokochat pohledem na nejdelší gondolu na světě, zvanou Quatordesona. Za doprovodu dobové hudby se na řece odehrála nepomucká legenda. Slavnostní večer zakončil barokní ohňostroj.



Součástí slavností s názvem Sláva barokní Prahy - Svatojánské Navalis jsou i barokní trhy s divadlem nebo výstava Svatý na mostě. Ta je k vidění v Muzeu Karlova mostu na Křižovnickém náměstí a veřejnosti má přiblížit život českého světce. Podle Zdeňka Bergmana, převozníka pražského a ředitele Muzea Karlova mostu, jde o „největší vodní barokní slavnosti v novodobé historii Prahy“.

Vltavu u pražského Karlova mostu brázdily gondoly v rámci oslav Sláva barokní Prahy.
Zdroj: ČT24/ČTK