V areálu bývalé mlékárny v České Lípě unikla kyselina dusičná

Česká Lípa - V areálu bývalé mlékárny dnes ráno vyteklo asi 900 litrů kyseliny dusičné, ta sice unikla do kanalizace, zůstala ale v záchytné jímce v areálu firmy Nový věk. Mluvčí českolipské radnice Kateřina Amrichová uvedla, že chemická havárie neohrozila obyvatele v okolí areálu a ani životní prostředí. Zásah v bývalé mlékárně ukončili hasiči v před polednem.

„Kyselina dusičná unikla z plastového zásobníku kvůli prasklému ventilu,“ dodal operační důstojník Hasičského záchranného sboru v Liberci Karel Vaníček. Hasiči se speciální technikou začali skrápět mrak, vytvořený z páry kyseliny. Kyselinu ředili vodou a odčerpávali ji z jímky. Odsávali také páru uvolňující se z kyseliny. O odčerpání a likvidaci zbylé naředěné kyseliny se postarají zaměstnanci společnosti Nový svět a pracovníci specializované firmy.   

V areálu bývalé mlékárny neutrpěl po úniku kyseliny nikdo zranění. Po ohlášení chemické havárie se však stala nehoda policejního a hasičského auta. Oba vozy spěchaly na místo neštěstí a srazily se na křižovatce Svárovské a Mimoňské ulice. Dva policisté se podle předběžných informací záchranné služby lehce zranili. Škoda na obou automobilech se pohybuje kolem milionu korun.