Rosická ODS podezřele vzrostla

Pardubice - V době, kdy se sestavuje kandidátka před volbami do Poslanecké sněmovny ČR, narostl počet členů ODS v Rosicích nad Labem během tří měsíců o více než 100 %. Pardubickou ODS, do jejíhož volebního  obvodu Rosice patří, to překvapilo. Politologové ale takový tah u občanských demokratů jako překvapivý nevidí. Poukazují přitom na podobné případy, kdy i v jiných místních organizacích ODS před volbami rychle vzrostla členská základna.

Recept, jak udělat z pardubického stranického trpaslíka obra, zná vedení ODS v Rosicích nad Labem. Ještě na konci prosince loňského roku mělo sdružení 46 členů. O tři měsíce později už jich bylo 98, a stalo se tak jedním z nejsilnějších seskupení této strany v Pardubicích. Předseda místního sdružení Milan Tichý tvrdí, že na tom není nic zarážejícího. „Ani těch sto procent není moc. Kdybychom měli pět set členů a poté i tisíc, tak pak by se dalo možná mluvit o nějakém zvláštním nárůstu,“ rozptyluje podezření o umělém navýšení členské základny tamní organizace ODS Milan Tichý.   

Například primátora Pardubic Jaroslava Demla ale takový nárůst členské základny překvapil. „Nárůst o více než 100 %, tj. 52 členů od konce roku do konce března, to je opravdu vysoké číslo,“ říká pardubický primátor a předseda OS Pardubice Jaroslav Deml. „Nárůst členské základny byl nastartován již v 2. polovině minulého roku,“ dodává Milan Tichý.  

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Podle informací ČT pracuje třetina nových členů rosické ODS ve stejné realitní kanceláři. Někteří z nich ovšem mají s tímto pardubickým obvodem pramálo společného. „Zhruba 40 % těchto členů nebydlí v Pardubicích a jsou z celého Česka,“ potvrzuje Jaroslav Deml.  

ODS v Rosicích posílila v době, kdy se začala sestavovat pardubická kandidátka před volbami do Poslanecké sněmovny ČR. „Je to podezřelá záležitost, která se v českých politických stranách často stává vždy, když se blíží nějaké zásadní rozhodování,“ upozorňuje politolog Jan Kubáček.   

Neobvykle rychlý nárůst členské základny už v minulosti řešila ODS například v Praze 5, nebo také na severu Čech. Tam dokonce vedení strany nařídilo personální audit.