Pátrání po rodinné záhadě ukončil dobrý konec v Novém Jičíně

Pilníkov (Trutnovsko) - Rodinnou záhadu se podařilo objasnit v Pilníkově na Trutnovsku a Herbert Absolon mohl dnes pohřbít svého dědečka, sudetského Němce Vojtěcha Baudische, s vojenskými poctami. Bývalý spolupracovník československé zpravodajské služby Baudisch byl od roku 1948 pohřbený v Novém Jičíně v hrobě bez označení. Jeho vnukovi se podařilo prokázat, že nezemřel přirozeně, jeho vraždou zakrývala STB svoji kolaboraci s gestapem v letech okupace.

Desítky let pátral Herbert Absolon z Pilníkova na Trutnovsku po tom, jak zemřel a kde je vlastně pochovaný jeho dědeček, sudetský Němec Vojtěch Baudisch, který před válkou i během ní spolupracoval s československou tajnou službou. „S našimi zpravodajci v Londýně a pomáhal i lidem, kteří se podíleli na atentátu na Reinharda Heydricha,“ upřesnil Eduard Stehlík z Vojenského historického ústavu. O zpravodajské činnosti svého dědečka Herbert Absolon však vůbec nevěděl, o historii rodu se zajímal z jiného důvodu: „Původně jsem hledal svoji identitu. Chtěl jsem vědět, na jaké straně moji předci stáli.“

Herbert Absolon tedy hledal, až našel, dědečkův hrob objevil v Novém Jičíně. A jak prokázala expertiza ostatků, Vojtěch Baudisch byl zřejmě zavražděn. „Podle všeho se stal obětí některých příslušníků STB, kteří jeho vraždou zakrývali svoji činnost v letech okupace, kdy kolaborovali s gestapem,“ doplnil Eduard Stehlík.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Pohřbením Vojtěcha Baudische se pro Herberta Absolona uzavřela kapitola, která trvala 41 let. Tak dlouho totiž pátral po osudech svého dědečka. „Spadlo z něj celé břímě hledání vlastní identity. To, že našel další souvislosti, které se týkaly odboje, to už je jakási nadstavba,“ prohlásil dokumentarista Jiří Šindar.

Herberta Absolona poslední roky při jeho pátrání doprovázely kamery dokumentaristů, vzniknout má asi hodinový film.